Мездра става домакин на Кинопанорамата „Ехо от Банско филм фест“

Мездра става домакин на Кинопанорамата „Ехо от Банско филм фест“ На 1, 2 и 3 юли 2021 г. (четвъртък, петък и събота) в Археологически комплекс „Калето“ - Мездра ще се проведе Панорама на планинарското, приключенско и екстремно кино „Ехо от Банско филм фест“, съобщиха от управата в града.
В нея ще бъдат представени избрани филми от афиша на International Mountain Film Festival „Bansko Film Fest”. Входът за зрители е свободен. 
Организатори на събитието са Община Мездра и Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм Банско филм фест“ по инициатива на инж. Делян Дамяновски, изпълнителен директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС-РБ). 
Програмата на кинопанорамата включва 9 планинарски, екстремни и приключенски късометражни ленти, запечатали вдъхновяващите преживявания на световноизвестни алпинисти, пътешественици и любители на екстремни спортове от 7 държави - Австрия, Албания, Белгия, Германия, Полша, Франция и САЩ. Главни герои в тях са едни от най-големите имена в алпинизма, катеренето, каякинга, парапланеризма, колоезденето, пътешествията и откривателството на труднодостъпни точки на планетата. 

Програма на Панорама на планинарското, приключенско и екстремно кино „Ехо от Банско филм фест“ - „Калето - Мездра 2021“: 

1 юли 2021 г. (четвъртък) 
- 20.30 ч. - Откриване на кинопанорамата.
- 21 - 21.41 ч. - „Да прелетиш до 8000 метра“ (Франция, 2017 г., Антоан Жирар, 41 мин.). Антоан Жирар прелита заедно с палатката си над северен Пакистан посредством парапланер, прекосявайки над 1200 км в продължение на 19 дни, след което прелита соло до Хималаите. Сам със себе си за компания, той лети над тази зашеметяваща планинска верига и достига височина от 8157 м, за да види Броуд Пик отвисоко. Антоан Жирар е номиниран от National Geographic за „Приключенец на годината” за 2017 г. През същата година той беше официален гост на „Банско филм фест 2017“. Награда на Международния кинофестивал на планинарското кино „Банско филм фест 2018“ за цялостна реализация в екстремни условия.
- 21.41 - 22.13 ч. - „Без ските би ми било скучно в Хималаите”, (Полша, 2015 г., Дариуш Залуски, 32 мин.). Филмов документ за ски алпинистките постижения на Анджей Баргиел. Изпълнен със страст, хумор и непосредственост разказ за сбъднатите мечти, благодарение на необикновената упоритост и всеотдайност. Големият майстор Дариуш Залуски показва герои от плът и кръв в една отлично разказана история - без превземки и фалшив патос.
- 22.13 - 23.25 ч. - „Балканско колоездачно приключение“ (Белгия, 2017 г., Жан-Юже Коре, 70 мин.). Жан-Юже Коре изследва незаконно изоставена съветска следа в България. Неговото преминаване, заснето от непознат, води до неочаквана реакция от медиите и провокира дебат в Европейския парламент. Шест месеца по-късно той пропътува областта на велосипед и се гмурка в историята на Балканите, която проучва, откакто е 19-годишен. Открива земя на гостоприемство, пълна с изненади: сприятелява се с косовски гмуркачи, става свидетел на последствията от войната в Босна и Херцеговина и качва изгубено куче на велосипеда си. Едно човешко пътешествие с импровизиран маршрут, близо до планините и природата, което дава смисъл на израза „съвременно приключение”. Награда на Журито на Международния кинофестивал на планинарското кино „Банско филм фест 2018“. 

2 юли 2021 г. (петък) 
- 20.30 ч. - Отваряне на вратите.
- 21 - 23 ч. „Манаслу“ (Австрия, 2018 г., Гералд Салмина, 123 мин.). Идеята за филма се базира на житейската история на Ханс Камерландер, най-значителните му успехи и трагедии. Триумфът, с който става световноизвестен, е най-бързото изкачване на връх Еверест за 16 часа и 40 минути през 1996 г., последвано от първото ски спускане от върха на най-високата планина в света. Най-болезненият му момент е през 1991 г. на връх Манаслу в Непал, когато изгубва трагично двама от най-добрите си приятели. През есента на 2017 г. Камерландер и партньорът му Щефан Кек се връщат към Манаслу, за да изкачат 8163-метровия връх и евентуално да се спуснат по нов ски-маршрут. След 26 години това изкачване не само е предизвикателство за Ханс Камерландер, но отново го изправя пред трагедията от 1991 г., която той все още не е успял да преживее. Биографичен филм за един от най-великите планинари на нашето време, представен чрез архивни кадри и с помощта на много актьори в изиграни сцени. Награда за най-добър сценарий на Международния кинофестивал на планинарското кино „Банско филм фест 2019“.
- 23 - 23.06 ч. - „Пълнолуние“ (Германия, Австрия, 2019 г., Филип Бекер, Макс Кронек, Йохен Месле, Йоханес Мюлер, 6 мин.). Затварянето на лифтовите станции и залязващото слънце бележат края на екшъна за повечето скиори. Не и за Макс Кронек и Йохен Месле. Докато ски градовете заспиват, те се отправят към планините и ги гледат как се пробуждат в нова светлина. Снегът отново започва да блести. Само звукът на ските им, завиващи в свежият сняг, нарушават тишината на пълнолунната нощ. Този ски филм е заснет без изкуствена светлина през периодите на пълнолуние през зимата на 2019 г. Предизвикателство не само за скиорите, но и за създателите на филма. Специално споменаване на Журито на Международния кинофестивал на планинарското кино „Банско филм фест 2019“.
- 23.06 - 23.25 ч. - „Лунаг Ри“ (Германия, 2016 г., Йоахим Хелинген, 18 мин.). Когато затваря очи и мисли за Непал, пред вътрешния взор на Давид Лама се появяват не снежните планини, а зелените долини и малкото село в тях, където е израсъл неговият баща. Като дете австрийският алпинист ги е посещавал на гърба на родителите. При поредното идване той вече определя темпото. Семейството е дошло да погостува на роднините на баща му. Но за Давид това не е единствената причина да се върне в Непал - заедно с американската алпийска легенда Конрад Анкер има намерение да направи опит за изкачване на великолепния Лунаг Ри (6907 м) по неговата северозападна стена. Но се оказва, че предизвикателството е прекалено голямо и не може да бъде преодоляно. Не и този път…

3 юли 2021 г. (събота) 
- 20.30 ч. - Отваряне на вратите.
- 20.50 - 21.10 ч. - „Тежестта на водата“ (САЩ, 2018 г., Майкъл Браун, 80 мин.). „Тежестта на водата” е история за един незрящ мъж, който балансира между страха от удавяне в хаоса сред праговете на бурни реки и непреодолимото желание да се изтръгне от затвора на мрака. Сам с каяка си той се спуска по най-прочутата бурна река в света – Колорадо, в отсечката й през Гранд Каньон. Ерик Уайхенмайър (първият сляп човек, изкачил Еверест) вече се е справял с изумителни предизвикателства, пред които и зрящите биха се сепнали, дори е изкачил Еверест, но спускането с каяк по бурна река е нещо различно. Движенето на водата е непредсказуемо, скалите по стените на каньона са безпощадни, грохотът не му позволява да чуе гласа на навигатора си и го излага на смъртна опасност, а приятелите му са в същото положение и се борят за собственото си оцеляване. Скоро той ще разбере, че всички приготовления и тренировки могат да се окажат недостатъчни. С наближаването на Лава Фолс - най-страховития праг на Гранд Каньон, страхът обзема Ерик с такава сила, че почти го парализира. Награда за филм, отразяващ планинарските спортове, изследвания и приключения на Международния кинофестивал на планинарското кино „Банско филм фест 2019“. 
- 22.10 - 22.30 ч. - „Когато планините бяха диви“ (Албания, Австрия, 2015 г., Йоханес Хофман, 19 мин.). Група от петима приятели - скиори, сноубордисти и филмов оператор, тръгват със своя ван да търсят дивата страна на Балканите. Преди да стигнат до крайната си цел - планините в Албания, те преминават през райони, където личат следи от войната след разпадането на Югославия. 
- 22.30 - 23.20 ч. - „Навлизане в две вселени - епопея в Гренландия“, 2016 г., Германия, Йохен Шмол, 52 мин.). Трима носители на престижната награда „Приключенец на годината“ на списание „National Geographic“ (една от тях е сестрата на Ерик Макнейър-Лондри - Сара, един от официалните гости на „Банско филм фест 2017“) предприемат необикновена каякарска мисия в Гренландия. Със ски и кайтове те теглят своите каяци 1000 км през ледената пустош, а после правят спускане по най-северната река, по която някой някога е гребал. Награда за цялостна реализация в екстремни условия на Международния кинофестивал на планинарското кино „Банско филм фест 2017“. 

*Организаторите си запазват правото на промени в програмата! При лошо време събитието ще се състои в Заседателната зала на Община Мездра, която се намира на четвъртия етаж в сградата на Съвета. 
Специален гост на кинопанорамата ще бъде Натали Петрова, директор на „Банско филм фест”. 
Дните на планинарското, приключенско и екстремно кино „Ехо от Банско филм фест“ са от празничната програма по случай 8-ия рожден ден на Археологически комплекс „Калето“ в - Мездра, който ще бъде честван официално на 3 юли 2021 г. (събота).
 
29.06.2021, 09:09 часа
532 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha