Децата на Горно Пещене ще се радват на свое пространство за игри

Децата на Горно Пещене ще се радват на свое пространство за игри Бившата фурна в село Горно Пещене ще се превърне в младежко пространство, съобщи кметът на селото Доля Иванова. Идеята е пустеещата сграда във врачанското село да се използва от деца и младежи, а инициативата е на Младежки център-Враца и Иванова. В момента Младежкият център изпълнява 15 инициативи на територията на цялата област, като тази в Горно Пещене е една от тях.
"Бяхме обявили миналата година "15 младежки инициативи" - конкурс за 15 младежки инициативи. Като събирахме от цялата област Враца предложения по всякакви населени места от региона, къде какво искат да се случи. И точно такъв е случаят с Горно Пещене - изпратиха предложения, че искат да си направят младежко пространство. Свързахме се с кметицата Доля Иванова и тя каза, че ще предостави на младежите бивша хлебопекарна, мисля че ние сме я виждали 1 път. Една сграда, която е била ползвана преди доста време явно като хлебопекарна. Доста е широка, доста е просторно има място за всякакви дейности. Сега предстои реновиране, ремонтиране на сградата, тъй като всяка една сграда, която не е била ползвана известно време тя се руши. Плюс това има неща, които трябва да се изхвърлят отвътре. Предстои външно саниране на сградата и смяна на дограмата. Инициатива, която е одобрена към Младежкия център, е на стойност 1000 лв. и е да се реконструира една от стаите. Идеята е младежите от селото, надяваме се и от съседните села, да се събират там и да си прекарват пълноценно време, като играят настолни игри, четат книги, предполагам, че ще има и други дейности", каза Михаела Мицева от центъра.
Освен облагородяване на една от стаите, благодарение на Младежки център-Враца, на сградата предстои и цялостен ремонт, който ще е възможен със средства отпуснати от община Враца в размер на 38 000 лв. В селото има много млади хора и младежкото пространство ще е за тях, сподели Доля Иванова.
"Идеята, имаме много млади хора, които си идват само през събота и неделя - през седмицата ги няма. Но са толкова много, че запълват цялото пространство на селото и няма къде да останат да поиграят нещо, да имат някакво тяхно пространство. Като започнах работа така ми дойде идеята и подкрепиха ме в нашата община с идеята ми и отпуснаха средства, които да почнем малко да ремонтираме покрива, защото много тече, има доста неща, които трябва да се направят. След това смяна на дограма, впоследствие някакъв проект ако дойде, като този сега с Младежкия център във Враца и сега очакваме финансирането то е малко, но малко по малко ще станат нещата. Много е хубаво. Намира се в един парк, който е точно в центъра на селото. Той е с много хубава гора отпред пред него, може децата и отпред да ползват сянката през лятото. Сградата е страхотна, доста е голяма. Вътре могат да се направят много стаи, като едната да е компютърна зала, друга - фитнес, зала като читалня", допълни кметът на селото.
За ремонтиране на сградата ще бъде използван и доброволен труд, заяви Доля Иванова.
01.07.2021, 13:38 часа
836 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha