НЗОК плаща 41 685 лева на болницата в Лом за помощ на граждани над договорения лимит

НЗОК плаща 41 685 лева на болницата в Лом за помощ на граждани над договорения лимит Окръжен съд-Монтана осъди НЗОК да заплати на МБАЛ „Св. Николай Чудотворец“-Лом 41 685.88 лева възнаграждение за оказана от медицинското заведение, но неплатена от касата болнична помощ. Според иска на многопрофилната болница въпреки сключените договори за оказване на болнична помощ по клинични пътеки, по амбулаторни процедури и за лечение на злокачествени заболявания и липсата на открити нарушения при ежемесечния контрол от РЗОК, през месеците ноември, декември 2016 г. и м. януари, февруари и март 2017 г. РЗОК върнала на болницата финансови отчети и медицински документи за диагностика и лечение на пациенти на стойност 58 170 лева, а средствата не били платени. Болницата е поискала от съда да постанови решение касата да плати сумата с лихвите. НЗОК смята иска за неоснователен и моли съда да го отхвърли.
След като се запозна с доказателствата по делото и с експертизите на вещите лица съдът обяви, че неплатените за ноември и декември 2016 г. и януари 2017 г. суми са заради грешки и пропуски в подадените в касата документи, а сумите за февруари и март 2017 г. в размер на 33 838 лева са отказани от НЗОК/РЗОК - Монтана като превишаващи лимита. Претендираните за заплащане дейности за тези два месеца са извършени, а в сключените между НЗОК и МБАЛ-Лом договори липсва клауза за преустановяване предоставянето на болнична помощ в случай на изчерпване на предварително определените лимитирани бюджети.
„Такава клауза би била и противоконституционна, тъй като би лишила здравноосигурените лица от свободен достъп до болнично лечение“, заявиха магистратите. Затова Окръжен съд-Монтана осъди НЗОК да заплати на болницата в Лом 33 838 лева - неразплатени средства за установена надлимитна дейност за февруари и март 2017 г. заедно с лихвата от 7847.88 лева за забавените плащания. В останалата част от иска до претендирания размер от 58 170 лева съдът не установи да се касае за извършени медицински услуги, представляващи надлимитна дейност, и в тази част исковата претенция бе обявена за неоснователна.
Решението подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок.
11.07.2021, 11:50 часа
717 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha