Meteo Balkans: Северозападът да се готви за нова мощна буря с градушки и проливни валежи

Meteo Balkans: Северозападът да се готви за нова мощна буря с градушки и проливни валежи Meteo Balkans публикува в социалната мрежа предупреждение за приближаващо към България опасно време. Според данните, с които разполагат метеоролозите, днес Северозапада го очаква пореден ден със значителни валежи и гръмотевични бури. След това жегите ще се завърнат, а до края на месеца ни очакват и екстремни горещини.

Ето пълната прогноза:
"Още този следобед атмосферата над Северна Македония, Централна Сърбия, част от Западна, Северозападна и Централна България e нестабилна и вероятността на изолирани места да се образуват гръмотевични бури и да паднат проливни валежи е голяма.
Причина за това е висок циклон, носещ опасност от гръмотевични бури и едра градушка. Позициониран днес над Йонийско море, той ще се изнася към Северна Гърция и отново ще дестабилизира атмосферата и ще подсилва конвекцията над нашата страна. Клетките ще се формират над циклонално поле, а високата влажност и високите температури ще благоприятстват за развитие на силни бури.
Това, в комбинация с доста богат на влага граничен слой - приблизително 12-16 г/кг специфична влажност, ще създаде условия за развитие на силни, организирани, потенциално опасни гръмотевични бури.
Гръмотевичните бури ще се образуват около 15-18 часа над Централна Сърбия и част от планинските райони от страната ни, като те бързо ще се организират и ще обхванат голяма площ от Западна, Северозападна и Централна България, а до полунощ - и Румъния.
До края на деня очакваме да се образува многоклетъчен клъстер - ненаредени многоклетъчни процеси. Те ще се развиват много бързо, като в зрялата си фаза ще носят интензивни валежи от дъжд, силна гръмотевична дейност и дори от ЕДРА градушка.
Процесите ще останат активни и в тъмните часове от денонощието, като на места в оградената част от страната ще има условия за акумулиране на по-големи количества валежи.
Ниво 2 (Оранжев цвят) Издаваме за силни гръмотевични бури, но тук те ще са в стадий на изграждане. Рискът от дребна и средна по размер градушка отново е висок, като не са изключени и шквалови явления.
Ниво 3 (Червен цвят) Издаваме за силни гръмотевични бури в зряла фаза, като тук рискът от едра градушка и силни пориви на вятър е най-висок. Има и сериозна опасност от наводнения и локални материални щети, очакваме и градушки с размер на орех".

 
19.07.2021, 11:46 часа
6948 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha