Ново 20! Опаковат „сиренето” с палма, ментето поскъпва

Ново 20! Опаковат „сиренето” с палма, ментето поскъпва Една силна намеса на държавата в млечния сектор е факт от този август. Промени в наредба забраняват сиренето с много вода или палмово масло да се продава насипно на витрини, а до три месеца ще трябва да е опаковано. Целта - да се свие потреблението на неистинско саламурено сирене.
Решението обаче е спорно, защото добавя разходи за производители, премества ги от предпочитани точки в магазини, вместо да се търси по-добър и евтин начин - например чрез информираност на клиентите и добри табели и етикети, пише „Капитал”.
Редактираната Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, обнародвана на 3 август, предизвиква противоречиви коментари сред фирмите в млекопреработващия бранш. Част от тях застават изцяло зад записаното, други смятат, че то ще застраши бизнеса на малките и средните производители. Най-критикувано е условието за предварително опаковане на имитиращите продукти и на сиренето с повишено водно съдържание.

Сирене или друго
Продажбата на „сирене” без мляко е стар, но нерешен проблем на пазара, а производството на т.нар. млечни продукти с растителни мазнини расте. В последните години пък водата в евтините сирена и техните имитации започна да измества палмовото масло. И в двата случая става въпрос за продукти, които са далеч от класическата технология за производство на българско бяло саламурено сирене.
Производителите обясняват влагането на растителни мазнини или на повече вода с ниската покупателна способност на потребителите, които търсят евтини продукти, както и с натиска на търговските вериги за конкурентни цени и изискването им за производство по определени от тях рецептури. Приетата наредба е пореден опит на държавата да разграничи оригиналните млечни продукти от тези, които ги наподобяват.

Какво предвижда наредбата
Наредбата определя специфичните изисквания към млечните и към имитиращите продукти, поставя условия за информацията, която трябва да се изписва на етикетите им, и описва начина на предлагането им в магазините. 
Според нея при производството на млечни продукти трябва да се използва не по-малко от 80% сурово мляко и до 20% добавено сухо мляко, концентрирано мляко, млечен протеин.
Бялото саламурено сирене трябва да съдържа не по-малко от 40% сухо вещество и да е с не по-малко от 40% масленост. Ако показателите са по-ниски от записаните в наредбата, наименованието е "саламурено сирене с повишено водно съдържание". В този случай продуктите могат да се продават само предварително опаковани от производителя.
Забранява се използването на думата "млечен" или на нейни производни в наименованието на имитиращите продукти. Върху етикетите им трябва задължително да бъде изписано "Имитиращ продукт" и да бъдат посочени ясно съставките, които са използвани като заместители. Тези продукти също трябва да са предварително опаковани от производителите и да са поставени на отделни щандове или на обособени места, които да са с ясно обозначен надпис "Имитиращи продукти".

За и против
В официално писмо, изпратено до земеделския министър от учредената през март тази година Българска асоциация на млекопреработвателите (трета за сектора), се твърди, че в настоящия си вид наредбата "вместо да решава проблемите, вкарва бранша в дълбока криза", защото дава "административно предимство на малцината гръмогласни нейни лобисти, искащи да произвеждат сирена в ценови клас 15-20 лв./кг за сметка на ограничаване на правото на избор на българския потребител чрез изкуствено създаване на административни пречки за производителите на най-масово продаваните сирена между 7 и 12 лв./ кг.
Предвиденото задължителното опаковане в потребителска опаковка влиза в директно противоречие с тенденциите за ограничаване на полиетиленовите опаковки в ЕС, ще оскъпи най-търсените сирена в България и ще увеличи инфлационния натиск върху потребителската кошница", пише още в писмото на асоциацията, подписано от нейния председател Димитър Христов.
От новата Българска асоциация на млекопреработвателите твърдят още, че "намалените продажби на българско сирене на родния пазар автоматично ще доведат до закриване на предприятия и загуба на работни места" и че в много райони "точно тези застрашени предприятия са единствените, които изкупуват мляко от фермите на земеделските производители". От организацията изчисляват, че "пряко ще бъдат застрашени половината работни места в сектора".
По неофициална информация 80% от сиренето, което се предлага на пазара в страната, е с цена до 8 лева за килограм. Опасенията са, че за някои фирми наредбата ще доведе до допълнителни разходи за опаковане, което ще вдигне цените. Друго притеснение е, че преобладават потребителите, които търсят сирене от насипни витрини, а не предварително опаковано.
Привържениците на наредбата обаче вадят други аргументи. 
"Наредбата не поставя ценови граници и не съдържа забрана за продажба. Тя изисква само сиренето с повишено съдържание на вода да се предлага предварително опаковано, така както и имитиращите продукти, за да има по-голяма яснота за потребителя", коментира за "Капитал" Богомил Николов, председател на "Активни потребители".
Проучване на неправителствената организация през август миналата година на 30 проби краве сирене в средния и в много ниския ценови клас показа, че в 16 от тях съдържанието на вода е над 70%, а в 10 е между 62 и 70%. Тогава от асоциацията коментираха, че това е шокиращо, сравнено с максималните 54% вода, които допуска БДС.
16.08.2021, 11:47 часа
875 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha