Пъстър и весел празник на малината в Берковския балкан /снимки/

Пъстър и весел празник на малината в Берковския балкан /снимки/ С букет от различни мероприятия бе отпразнуван за 29-ти път традиционният за берковския балкан „Празник на малината“, съобщиха от местната администрация. 
Събитието бе проведено на 13, 14 и 15 август, в местността „Горната кория“, в зоната на хижа Ком-нова, откъдето започват красивите планински пътеки, водещи до любими природни забележителности наоколо.
Празникът бе организиран и осъществен от „Клуб на туристите- ветерани“, които са част от „Туристическо дружество Берковица“, с финансовата подкрепа на Община Берковица. За събитието бяха поканени гости от 20 туристически клуба от цялата страна, които взеха участие в тридневният празник.
Празничната програма започна на 13 август /петък/ от 19 часа като събра десетки жители и гости на гр. Берковица. Приветствия към присъстващите отправиха Димитър Христов – Председател на „Клуб на туристите- ветерани“ в град Берковица, г-н Румян Узунов – Председател на „Клуб на туристите- ветерани“ в град Троян и Председател на федерацията на туристите ветерани в България, включваща 65 клуба от страната, и г-н Красимир Статков, Председател на „Туристическо дружество Берковица“.
Поздравителен адрес от името на г-жа Димитранка Каменова, Кмет на Община Берковица бе поднесен на организаторите в лицето на Димитър Христов – Председател на „Клуб на туристите- ветерани“ в град Берковица, а също така и на всички гости на празника. Празненството продължи с голяма веселба, като пред хижата се извиха хора и танци, съпроводени от игривите ритми на музиката, изпълнена от оркестър „Здравец“ от град Берковица. Всички участници бяха запленени от изпълненията на „Дамската певческа група „ при пенсионерски клуб „Берковски кестен“, а също така и от прекрасното стихотворение посветено на великия български поет и писател Иван Вазов, изпълнено от г-жа Генка Минчева, която е член на „Клуб на туристите- ветерани“.
Съботният ден започна от ранни зори с мероприятия на открито като за целта бяха организирани три маршрута, по които туристите се разходиха сред живописната природа и се насладиха на красивите гледки, които берковският балкан предлага.
Първата група, която се изкачи до връх Голям Ком, потегли в 8 часа от хижа Ком - нова. На самия връх бе изнесена беседа на гостите от любителя на планината Илиян Иванов – специалист „Спорт и младежки дейности“ в Община Берковица, запознаваща ги с берковския балкан, природните забележителности в околността, и интересни легенди и предания за берковския балкан, запазили се от уста на уста през вековете до ден днешен.
За втората група бе предвидена разходка до връх Щърковица, с час на тръгване 8.10 часа, като по-късно бе формирана и третата група, която посети местност „Вазов камък“.
В 16 часа в хижа Ком - нова бе насрочена среща на всички участници в планинските походи, проведени сутринта, за обмяна на впечатления на чаша планински чай и ароматно кафе.
Празничната Съботна вечеря започна в 19 часа с музикална програма, в която взе участие Мъжка певческа група „Мераклийте“ към пенсионерски клуб „Берковски кестен“, Берковица, и завърши с музикална диджей програма.
19.08.2021, 13:09 часа
1356 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha