Унгарски самолет прибра 173 души от Афганистан

Унгарски самолет прибра 173 души от Афганистан Унгария евакуира от Афганистан 173 души, много от които от САЩ и Австрия, предаде „Ройтерс”, цитиран от БТА и „Петел”.
„Хората бяха качени на самолет, който пристигна в Кабул от Будапеща”, съобщи унгарският министър на външните работи Петер Сиярто.
Той призова американските военни сили на летището на Кабул да не пречат на хора, които Унгария иска да евакуира от Афганистан, да достигнат аерогарата.
"Изведохме голяма част от тези хора от Афганистан по искане на САЩ и Австрия.  В замяна ние очакваме нашите съюзници, включитлно и американците, да не пречат на хората, които искаме да евакуираме, да стигнат до летището на Кабул", каза унгарският външен министър пред журналисти.
Сиярто обясни, че част от онези, които е трябвало да бъдат евакуирани, не са успели да достигнат летището, тъй като американски войници са им попречили.
„Обяснението, което бе дадено, че се е събрала голяма тълпа, е неприемливо”, подчерта той.
Самолетът вече е пристигнал в Будапеща през Узбекистан, съобщи унгарският външен министър. Той благодари на бившата съветска република, че помага на Унгария да евакуира хора от съседен Афганистан през своя територия.
Множество хора, които отчаяно се опитват да напуснат Афганистан, са се струпали на летището на Кабул, откакто талибаните превзеха столицата на 15 август. Много от тях нямат документи и са връщани обратно, отбелязва „Ройтерс”.
Вчера унгарското министерство на външните работи каза, че голяма част от евакуираните със самолета са граждани на Унгария и САЩ.След това то съобщи, че 96 афганистанци, които са помагали на Унгария и нейните съюзници в Афганистан, са пристигнали в Унгария и са поставени под карантина.
24.08.2021, 09:38 часа
520 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha