Изследване: Намалява ефективността на ваксините на "Pfizer" и "Moderna"

Изследване: Намалява ефективността на ваксините на "Pfizer" и "Moderna" Ефективността на ваксините срещу COVID-19 на американските компании Pfizer и Moderna е намаляла от 91 на 66%, откакто вариантът "Делта" е станал доминиращ в Съединените щати, става ясно от данни, публикувани от федерална здравна агенция.
Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщиха, че според голямо изследване, обхванало хиляди служители на болници и други медицински заведения в шест щата, двете ваксини са имали 91% ефективност от декември до април. Когато вариантът "Делта" обаче станал доминиращ (тоест делът му от случаите надхвърлил 50 процента), ефективността спаднала до 66%.
Авторите на изследването правят уговорката, че причината за това може да е не само разпространението на варианта "Делта", но и отслабването с времето на защитата от ваксините.
Те не дават отделни данни за ефективността на препаратите на "Pfizer" и "Moderna". Няколко други изследвания също отчетоха по-ниска ефективност на ваксините срещу варианта "Делта", макар да дадоха различни числа.
От Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ подчертаха, че ваксините все така осигуряват висока степен на защита срещу тежко протичане на инфекцията и необходимост от хоспитализация.
25.08.2021, 10:14 часа
800 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha