Първата група от aфганистанци пристигна в Скопие

Първата група от aфганистанци пристигна в Скопие Първата група от 149 граждани от Афганистан пристигна снощи на летището в Скопие от Грузия, съобщи министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, предаде МИА.
Той посочи, че първата жена, която е слязла от самолета, е била в 39-та седмица от бременносттта и с линейка е била откарана в гинекологичната клиника в Скопие.
Ръководителката на спешна помощ Милица Бубало заяви, че сред пътниците е имало още четири бременни жени.
Солидарността, за която говорим от няколко дни, днес демонстрираме на дело и посрещаме с добре дошли онези, за които това е най-нужно, каза Османи. Той посочи, че страната е дала съгласие да приеме около 750 граждани, предимно жени и деца на работещи в международни организации.
Министерството на здравеопазването ще осигури PCR тестове и възможност за ваксинация за пристигналите афганистанци. При пристигането на афганистанците ще бъдат раздадени пакети с храна и с автобуси ще бъдат откарани на медицински прегледи, отбелязва МИА.
От правителството в Скопие заявиха, че става въпрос за афганистански граждани, чийто живот е бил застрашен от талибаните и на които правителството в Скопие помага да си спасят живота. Това са граждани, които 20 години са работили за демократичните институции, мисии и международни организации в Афганистан.
На гражданите от Афганистан, които имат статут на лица с временно пребиваване в страната, се издава виза за престой от 90 дни, след което те трябва да заминат за друга безопасна дестинации или за САЩ, поясниха от правителството в Скопие.
31.08.2021, 12:18 часа
577 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha