ЦИК: Няма пречка за организиране на машинно гласуване 2 в 1

ЦИК: Няма пречка за организиране на машинно гласуване 2 в 1 Ако изборите са 2 в 1 за нас е най-добре парламентарните изборите да бъдат насочени в края на тази или началото на идната седмица. Това заяви пред "Денят започва" на БНТ Росица Матева, зам.-председател на ЦИК.
Според нея за улеснение и на гражданите и на целия процес е да няма отделни изборни книжа за парламентарните и президентските избори, а книжата да вървят заедно. Ако дотогава не бъдат насрочени парламентарните избори, ще започне подготовката за президентските, които вече са насрочени.
Няма проблем да бъдат организирани избори две в едно, каза още Матева. Машините позволяват това, няма пречка за организиране на машинно гласуване за два вота в един ден, посочи тя. Но според нея ще е по-трудно технически, ако парламентарните избори бъдат насрочени за втория тур на президентските избори. Матева добави, че всичко това ще бъде обяснено на президента при предстояща среща на комисията с него.
Ако изборите са 2 в 1 ще има нужда от закупуване на допълнителни машини, каза още зам.- шефката на комисията. До края на октомври могат да бъдат доставени между 2100 и 2500 машини. Намеренията са да бъдат закупени около 2000 машини, за да се постави втора в секциите над 300 души. Все още не е взето решение дали ще се гласува с една или две карти.
07.09.2021, 09:38 часа
449 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha