Опасно! Ето какви страшни последици има дефицитът на витамин В12 и как да се спасите

Опасно! Ето какви страшни последици има дефицитът на витамин В12 и как да се спасите

Витамин В12 е основен градивен елемент, който помага на тялото да произвежда червени кръвни клетки, да синтезира ДНК и да поддържа нормалното функциониране на нервната система.
Липсата му може сериозно да навреди на здравословното състояние и в същото време няма много очевидни признаци.
Един от първоначалните симптоми на дефицит на В12 е изтръпване в крайниците. При по-тежките случаи дори се наблюдава загуба на паметта. Резултатите от някои изследвания свързват дефицитът на този елемент с мозъчни заболявания при по-възрастни хора, сред които деменция и исхемичен инсулт.
Научен доклад, публикуван в изданието Cureus, съобщава, че липсата на витамин В12 може да провокира когнитивни нарушения, по-специално в областта на познанието и паметта. Високите стойности на метилмалонова киселина и серумен хомоцистеин действат като маркери на дефицита на елемента.
Високото ниво на последното често се свързва с най-разпространената форма на деменция, болестта на Алцхаймер. Според учените обаче приемането на добавки или инжекции на елемента може да увеличи когнитивната функция.
Резултатите от изследването, представени в публикацията Neural Regeneration Research, потвърждават важната роля на витамините от група В в регулирането на клетъчната пролиферация и тяхната устойчивост на стрес.
Липсата на В12 е свързана с риска от исхемичен инсулт и вероятността от последваща смърт. Това заболяване води до нарушения на кръвообращението в мозъка с едновременно увреждане на тъканите му.
За да се преборите с липсата на витамин В12, трябва около 2,4 mg да се доставят в тялото на възрастен през деня. Основният източник на веществото е храната, във връзка с това експертите препоръчват консумация на месо, риба, яйца, млечни продукти и зърнени храни.
За да се установи дефицит на В12, трябва да се направи специален кръвен тест. Когато потвърждава липсата на елемент, лекуващият лекар ще даде препоръки за лечението и използването на специални витаминни добавки (ако е необходимо).

28.09.2021, 14:29 часа
597 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha