7 храни, които не бива да топлим в микровълнова фурна

7 храни, които не бива да топлим в микровълнова фурна Без значение колко е вкусна и полезна храната, която сме приготвили, тя може да изгуби много лесно своите полезни свойства, ако бъде претоплена в микровълнова.
Доказано е, че някои храни не бива да бъдат затопляни повторно по този начин, за да може да се запази вкусът и ползата от тях.
Ето списък с храните, които трябва да хапвате веднага, след като ги приготвите и не е добра идея да топлите в микровълнова:

Пилешко месо – пилешкото месо може да се хапва до 2 дни след приготвянето му. След този период претоплянето му може да предизвика бурна реакция в стомаха и да ви причини редица неразположения.

Гъби – гъбите се хапват веднага след приготвянето им, тъй като при престояването и претоплянето им съставът на протеините в тях се изменя, което може да е причина за проблеми с храносмилането.

Цвекло – цвеклото е пълно с полезни съставки за човешкия организъм, но то трябва да се консумира само когато е прясно. Тези съставки намаляват, когато премине през топлинна обработка.

Картофи – картофените ястия също не трябва да се оставят за дълго в хладилник, защото тяхната хранителна стойност започва постепенно да намалява, а накрая претопленото ястие може да бъде наистина токсично за организма.

Спанак – спанакът е продуктът с най-високи нива на нитрати, заради което консумацията му в претоплен вариант може да е много опасна. Нитратите в претопления зеленчук могат да доведат до канцерогенеза.

Целина – подобно на спанака целината също е с много високо ниво на нитрати, заради което не трябва да се претопля. Ако зеленчукът е част от супа или друго ястие, задължително трябва да го премахнете при претопляне.

Яйца – претоплените варени или бъркани яйца могат да бъдат токсични за стомаха ви. Те трябва да се консумират, веднага щом ги приготвите, и в никакъв случай не трябва да ги хапвате, ако са току-що извадени от микровълнова фурна.


 
30.09.2021, 16:09 часа
677 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha