Учените откриха нова полза за здравето от противозачатъчните

Учените откриха нова полза за здравето от противозачатъчните Изследване на учени от университета на Бирмингам, Великобритания за пръв път установи, че контрацептивните лекарства могат да намалят риска от диабет тип 2 при повече от една четвърт от жени, страдащи от поликистозен овариален синдром, пише MedicalXpress.
Резултатите от изследването също така показват, че жените със синдром на поликистозни яйчници са изложени на два пъти по-висок риск от диабет тип 2 или дисгликемия.
Поликистозният овариален синдром засяга около 10 на сто от жените по света и се свързва с множество други заболявания в дългосрочен план като рак на матката, сърдечносъдови болести и омазнен черен дроб.
Жените, страдащи от поликистозни яйчници, често не успяват да контролират наддаването на тегло и клетките им обикновено реагират по-слабо на инсулина. Това може да доведе до увеличени нива на кръвната захар и да накара организмът да произвежда повече инсулин, което води до повече андрогени. Те пък увеличават инсулиновите нива и така се навлиза в омагьосан кръг.
Учените от Бирмингам съвместно с изследователи от университета на Коломбо,Шри Ланка и на канадското висше учебно заведение "Макгил" са установили, че употребата на орални контрацептиви намалява с 26 на сто вероятността от развитие на диабет тип 2 и преддиабетно състояние при жените с поликистозни яйчници.
18.10.2021, 15:58 часа
451 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha