Осем медицински центъра в Северозапада ще правят безплатни антигенни тестове

Осем медицински центъра в Северозапада ще правят безплатни антигенни тестове В 8 медицински центъра в Северозапада ще се правят безплатни бързи антигенни тестове.
Министерството на здравеопазването публикува списък на лечебните заведения с лаборатории и самостоятелните медикодиагностични лаборатории, с които са сключени договори за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове.
За Видин това са Медицински център "Биомед- 99" и Медицински център "Св.Иван Рилски".
Във Враца безплатни тестове са предоставени на "Нов медицински център" и лабораторията в МБАЛ "Христо Ботев".
В област Монтана лечебните заведения, в които могат да се правят бързи антигенни тестове, са 4. Три от тях са в Лом - ДКЦ-1; МЦ "Хипократ-53" и МБАЛ "Св. Николай Чудотворец". В Монтана тестове са доставени на Самостоятелната медико-диагностична лаборатория /СМДЛ/ "Медилаб". 
Съгласно сключените договори, тези болници и лаборатории работят с безплатно предоставени от Министерството на здравеопазването тестове. Пределната цена, която те могат да определят за пробовземането и административната работа, свързана с отчитането на резултатите в НЗИС и издаването на сертификат за изследване, е до 10 лв., уточняват от здравното министерство.  
Количествата на получените във Видин безплатни антигенни тестове са ограничени. Цената на услугата варира между 5 и 10 лева, каза директорът на Регионална здравна инспекция-Видин - д-р Венцислав Владински.
"По указание от София ние сме дали още в петък такива тестове за безплатна употреба, но те са в много ограничени количества. Ако получим още, ще ги раздадем. По принцип ние даваме на медицинските центрове те да го правят това нещо, като се вземат пари само за правенето на самия тест", заяви д-р Владински.

 
27.10.2021, 16:45 часа
2922 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha