Над 60% от работодателите във Видинско няма да наемат нови служители

Над 60% от работодателите във Видинско няма да наемат нови служители В област Видин повече от 63% от работодателите са заявили, че няма да наемат нов персонал през следващите шест месеца.
Данните са от проведено анкетно проучване от БТ сред работодатели в региона с най-голям процент на нает средномесечен персонал за последната година. Само 7.9% от работодателите са посочили, че им предстои освобождаване на персонал през следващите шест месеца.
Лекар, медицинска сестра и специалист по здравни грижи са най-търсените професии сега и за през следващите 12 месеца от работодателите във Видинско, изискващи висше образование. Във Видинска област те липсват и има недостиг на работна ръка за тези специалности. След тях се нареждат специалностите - "Специалист - проекти", "Психолог", Инженер - електро и строителен", учител и др. Най-търсени са професиите със средно образование - "Машинен оператор", "Помощник в строителството", "Асистент на лекар по дентална медицина", "Икономист".
Търсените работници без квалификация от работодатели във Видинско са за събиране на отпадъци, в селското и горско стопанство, помощници при приготвянето на храни.
Повече от 76 процента от работодателите във Видинско са посочили, че срещат затруднения при  намирането на работна сила. Близо 50% от тях заявяват, че следващата ковид криза или ограничителни мерки няма да окажат влияние върху заявените потребности от нов персонал. За следващите три години се очаква най-търсените специалисти с висше образование да са в администрацията и управлението, икономиката, машинното инженерство, а сред тези със средно образование - в търговията на едро и дребно, градинарството, строителството.
Рекордно ниска е регистрирана безработица в региона за месец октомври, където е отчетено ниво от 6.35%. За същия период на миналата година безработицата е била 9.45%. 
08.11.2021, 14:18 часа
757 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha