Паника заради информация за изтичане на радиация близо до България

Паника заради информация за изтичане на радиация близо до България

Съобщение за опасност от изтичане на радиация предизвика паника сред жители на граничещия с България турски окръг Къркларели, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.
„Има опасност от радиоактивно изтичане. Незабавно се приберете на сигурно място. Не излизайте от убежището, докато не получите съобщение, че опасността е отминала”. Тази информация са получили на мобилните си телефони жителите на окръга тази сутрин.
Както се оказало, съобщението било разпратено във връзка с тестване на системите за предупреждение и алармиране, изградени в Къркларели.
„Получих на телефона си съобщение от АФАД  за опасност от радиоактивно изтичане. Изпаднах в паника. Проверих страниците на властите и видях, че става дума за изпитание на системата за предупреждения", казва местният жител Ердем Кьосе.
Валийството на Къркларели съобщи, че според информация от окръжната дирекция, отговаряща за бедствията и извънредните ситуации, днес е последният ден от тридневни изпитания на системата. Гражданите се призовават да не изпадат в паника.

26.11.2021, 16:29 часа
1104 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha