Необичаен протест: Младежи нахлуха през тераса в албанския парламент

Необичаен протест: Младежи нахлуха през тераса в албанския парламент

Необичаен протест се проведе в албанския парламент в четвъртък. Група младежи нахлу, за да изрази подкрепата си за това емигрантите от албанската диаспора да имат право на глас на следващите избори в страната.
Те се качили на една от терасите в пленарната зала на парламента, откъдето са хвърлили листовки по депутатите и са опънали транспарант с надпис „Искам да гласувам през 2025 г.“. Тогава се очаква да се проведат редовни парламентарни избори в Албания.
В изявление пред медиите младежите заявиха, че са активисти, които искат да информират общественото мнение и управляващото мнозинство относно вота на диаспората. „Дойдохме, за да представляваме всички емигранти от диаспората, които искат да гласуват, но не могат“, заяви един от младежите.
По негови думи албанският парламент не се е съобразил с решението на Конституционния съд на Албания в рамките на една година вотът на диаспората да бъде включен в промените в изборния кодекс. Младежът допълни, че конкретно решение по въпроса с изборния кодекс и вота на албанците в чужбина все още няма.
Според информация на медията младежите са били допуснати в албанския парламент с посетителски пропуски, издадени след искане да проследят пленарното заседание. Впоследствие били изведени от охраната.

02.05.2024, 14:42 часа
292 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha