Протестиращи в Ливан блокират пътища заради кризата /снимки/

Протестиращи в Ливан блокират пътища заради кризата /снимки/ Демонстранти, някои от които горящи гуми, блокираха пътища на различни места в Ливан в знак на протест срещу икономическия срив в страната, дни след като ливанският паунд се срина до нови ниски нива, предаде "Ройтерс".
Икономическата криза в Ливан, която избухна през 2019 г., доведе до бедност повече от три четвърти от населението, а стойността на местната валута се срина с над 90%.
Ливанският паунд падна до над 25 000 спрямо долара миналата седмица, от фиксиран курс през 2019 г. от 1 500 паунда.
Пътища бяха блокирани от горящи гуми в центъра на столицата Бейрут, град Триполи в Северен Ливан и южния град Сидон.
Има малък напредък, откакто правителството на премиера Наджиб Микати беше назначено през септември след повече от година политическа безизходица, която усложни кризата.
Правителството на Микати е в парализа, откакто спор около водещия следовател на фаталната експлозия в пристанището в Бейрут миналата година избухна по време на заседание на кабинета на 12 октомври. Оттогава кабинетът не се е срещал.
Субсидиите бяха намалени за почти всички стоки, включително горива и лекарства, което повиши цените, докато базови услуги като здравеопазването се разпадат.
Главният фокус на кабинета беше върху възобновяването на преговорите с Международния валутен фонд, необходимо за отключване на чуждестранна помощ. Но споразумение за жизненоважни финансови суми, изискване за започване на преговори, не е постигнато.
29.11.2021, 13:58 часа
468 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha