Откриха гнездо на черен лешояд в ПП "Врачански балкан"

Откриха гнездо на черен лешояд в ПП "Врачански балкан" Ново гнездо на черен лешояд е открито на територията на Природен парк "Врачански Балкан". Това е петото, намерено за тази календарна година в България. Гнездото е намерено от Георги Стоянов от Дружеството за защита на хищните птици (ДЗХП), който съобщил за лешояд от реинтродуцираните птици по проект „Нов живот за лешоядите“, информират от ПП „Врачански Балкан“.
По данни от GPS предавателите на освободените преди две години птици стана ясно, че те са избрали място, което често посещават и това предизвика проверка на терен. Макар и трудно, гнездото беше открито, но изненадващо се оказа, че то се намира на земята в скалист район. Това е второто гнездо на земята от петте открити през тази година в Стара планина, (единствените известни за страната). От останалите, две са на изкуствени платформи на дъб в Котленска планина и едно е на бял бор в Понор.
Гнездо на черен лешояд във Врачански Балкан на скала е описано от Атанасов през 1932 г. в района на Черепиш. И ето, че районът продължава да предоставя подходящи местообитания за вида и днес.
Гнездото все още не е ползвано за размножаване от птиците, а е построено през втората половина на 2021, но е явен знак, че птиците се готвят да го ползват през новия сезон 2022, когато и вече ще са достигнали полова зрелост (4-5 год. възраст).
Това е първото гнездо на черен лешояд в България, което се намира на територията на природен парк – в случая Дирекцията на ПП „Врачански Балкан“ ще има още една отговорност, но и повод за гордост.
Припомняме, че през 2021 за първи път черният лешояд се размножава успешно отново в Стара планина, след като беше обявен за изчезнал от България за няколко десетилетия. Дейностите по реинтродукцията на черния лешояд в България се изпълняват от консорциум от няколко природозащитни български (Зелени Балкани, ФДФФ и ДЗХП) и международни (VCF, EuroNatur, Junta de Extremadura) организации в рамките на проект „Нов живот за лешоядите“ LIFE14 NAT/BG/649, финансиран по програма ЛАЙФ на ЕС.
03.12.2021, 11:51 часа
1004 1
Коментари

03.12.2021, 17:18 часа
Май гнездото на лешояди е в общината и е открито от МВР?!? обаче всичко във враца е прекрасно, базара за коледа е готов и .... всички са щастливи
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha