Видин е сред областите с най-ниски доходи и стандарт на живот

Видин е сред областите с най-ниски доходи и стандарт на живот Кризата, предизвикана от пандемията, е задълбочила икономическите различия между София и останалите региони на страната, показват данните от ежегодното изследване "Регионални профили: показатели за развитие" на Института за пазарна икономика, което анализира икономическото, социалното и демографското развитие на областите.
Видин е областта с най-слаби показатели в сферата на доходите и стандарта на живот. Намалението на заетостта и увеличението на безработица през 2020 г. не са толкова големи, колкото в останалата част на страната, но остават значително по-неблагоприятни. 
Видинчани не са изненади от неблагоприятните данни.
"Изоставаме заради управлението - както и централното, така и местното. Всичко е на самотек, очевидно държавата не се намесва достатъчно. Само предприемаческа инициатива не е достатъчна, трябва и инициатива от управлението. Към новата власт имаме големи надежди. Причините са две: не се влага достатъчно в региона като инвестиции, а на местно равнище не се прави достатъчно".
Инвестиционната и бизнес активност са сравнително слаби. Показателите в сферата на инфраструктурата са най-ниските в страната, обясни старши икономистът Зорница Славова.
"За десета поредна година правим този алманах на регионалното развитие. Събираме много данни от НСИ, от Министерството на здравеопазването, събираме всички данни от общините. В тазгодишното издание събираме 66 общо индикатора, които варират в зависимост от наличините данни. Опитваме се обхванем социалното и икономическото развитие на областното ниво. Имаме шест категории в икономическото - инвестиции, БВП, доходи, местни данъци и такси, администрацията как се справя. Другата голяма част е в социалното развитие, където фокусът е образование, здравеопазване, демография, култура. В доста индикатори се вижда отражението на кризата, но не се вижда сближаване между областите. Разликите са огромни между столицата и всички останали. Видин отново е с най-ниски местни данъци. Община Грамада в цяла България е общината с най-ниски данъци. Видин отново, за съжаление, е на едно от последните места по доходи".
Видин остава областта с най-неблагоприятна демографска картина в страната и през 2020 година. Броят на преподавателите в основното и средното образование се повишава и през 2020 година и за първи път от три години е по-висок от средния за страната. Броят на общопрактикуващите лекари продължава да е сравнително висок, но здравеопазването в областта страда от недостиг на лекари специалисти и на легла. Въпреки слабата и намаляваща натовареност на наказателните съдии в област Видин бързината на правораздаване е ниска. Сравнително ниският дял на населението в градовете обяснява относително ограничения дял на свързаността с обществена канализация.
"Във Видин интересно е здравеопазването - има малко на брой болници, няма специализирани, обаче в същото време относителният брой на общопрактикуващите лекари е висок, но няма специалисти. Видин е една от областите с най-засегнато население от кризата. Здравеопазването страда. При възрастното население смъртността от COVID-19 е най-висока. НСИ събира данни за продължителността на живота, за три години са. Към края на 2020 година българинът е загубил 3 месеца от продължителността на живота си, а във Видин тази разлика е най-голяма. Най-голямото намаление на продължителността на живота - година и два месеца от живота си. Данните за 2021 година показват ниски резултати при НВО и матурите".
Видин остава областта с най-неблагоприятна демографска картина в страната и през 2020 г. Коефициентът на естествен прираст намалява бързо и достига най-ниската си стойност от  - 21.9‰  /при –9.5‰ в страната/. Същевременно обаче 2020 г. е първата година от поне две десетилетия, в която областта успява да привлече население. Коефициентът на механичен прираст е 2.1‰. Продължителният период на бързо застаряване на населението се изразява и в изключително неблагоприятната възрастова зависимост в областта. Съотношението на населението на над 65 години към това на 0-14 години достига 251.2% /при 150.6% в страната/, а към това на 15-64 години - 51.5% /при 34.1% в страната/. Делът на градското население е сравнително нисък и през 2020 г., а гъстотата му - почти двойно по-малка от средната за страната.
 
18.12.2021, 11:16 часа
766 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha