Видове храни при отслабването

Видове храни при отслабването Когато пазим диета, за нас е важно да го правим така, че да постигнем желаните резултати, като същевременно предпазим здравето си от рискове, като недостиг на хранителни вещества, анемия, депресивни състояния и др.
Основните класове хранителни вещества или така наречените микронутриенти - са 7 на брой. С други думи, това са въглехидрати, фибрите, мазнините, протеините, витамините, минералите и водата.

Въглехидратите
Въглехидратите са основна съставка в растителните храни и някои от животински произход. Срещат се в плодовете, зеленчуците, семената и ядките, както и в бобовите култури, а също и в млякото и млечните продукти. Днес повечето хора са твърдо убедени, че за да отслабнат, трябва да откажат приема на въглехидратни храни. Тази заблуда идва предимно от това, че захарите са въглехидрати. Факт е, че е малко трудно да контролираме теглото си, без да ги ограничаваме. Тези вещества обаче си остават изключително важни за правилното хранене и функциониране на организма.

Фибри
Една от първите стъпки, която да предприемем, когато се стараем да отслабнем, е да оптимизираме един от най-важните жизнени процеси в нашия организъм, а именно - метаболизма. Разграждането и оползотворяването на полезните хранителни вещества, както и сортирането на ненужните компоненти от храната за изхвърляне - именно това е ключово за балансираното и здравословно отслабване. А за това помага следващата хранителна група: фибрите.

Мазнините
Дълго време те бяха възприемани, като враг номер едно на фината фигура. В края на краищата се оказа, че това всъщност не е точно така. Днес на високо съдържание на мазнини се основават някои от най-модерните тенденции в диетичното хранене. Тайната на кето диетата, например, се крие в предизвикването на ключов процес в клетъчния метаболизъм, който зависи от точен баланс между приеманите мазнини, въглехидрати и протеини. Ключово е да се приемат основно мазнини, на второ място протеини в рамките на около 15 % и въглехидрати под 10%.

Белтъчините или т. нар. протеини за отслабване
Поради високото си съдържание на аминокиселини, протеините за отслабване са изключително важен енергиен източник в храната. Когато отслабваме, задължително трябва да си осигурим достатъчен прием на белтъчини, за да избегнем здравословни усложнения. Съдържат се в яйцата, млякото, месото, като най-много са в агнешкото, телешкото и говеждото месо.

Витамини и минерали
В днешно време стана модерно да се приемат хранителни добавки, чрез които да си набавят витамините и минералите, необходими за поддържане на жизнения баланс. Тези вещества, разбира се, са незаменими за балансираните функции на тялото. Рядко обаче се замисляме, че при неправилен подбор и дозировка те могат и да ни навредят.

Вода и чай
Още от ранното си детство ни учат, че човешкото тяло е изградено на около 2/3 от вода. За да поддържа своя баланс, организмът се нуждае от чисто H2O в порядъка на от 2 до 4 литра дневно в зависимост от теглото. Най-лесната и доста проста диета е да ограничим до абсолютния възможен минимум приема на всякакви сладки и газирани напитки. Можете вместо това да пробвате да пиете само вода през целия ден. Ако желаете все пак да добавите някакъв вкус, а и мъничко витамини, добавете в чашата си парченца свежи плодове или зеленчуци. Можете да опитате същото и с чай, но внимавайте да не прекалите с черния, белия или зеления чай, които съдържат доста кофеин и др.
Не бива обаче да допускаме да изпадаме в крайности, дори и с нещо толкова основополагащо, каквото е например водата. Излишните количества от нея могат да доведат до деминерализацията на организма, което не е желателно. Най-бързо прекомерните количества вода отмиват натриевите резерви на тялото. Лекарите наричат това състояние хипонатремия или иначе казано, недостиг на натрий.

Снимки: Pixabay.com
23.12.2021, 08:40 часа
1805 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha