Явор Колев: Сексуални хищници дебнат децата ни в интернет

Явор Колев: Сексуални хищници дебнат децата ни в интернет Драстично увеличение на сексуалните престъпления срещу деца чрез емоционално изнудване има в България, съобщи по Нова тв експертът по киберсигурност Явор Колев.
Злонамерени извеждат децата в интернет зони, където ги предизвикват да публикуват в началото безобидни, но постепенно снимки предизвикателно сексуално съдържание. Според него е важно да бъдат задържани педофили и вкарвани в затвора, но още по-важно е децата да бъдат предпазвани от подобни контакти. Това може да става в семейството, чрез срещи в училищата, чрез участие специални образователни проекти.
Колев припомни зловещи практики, в които децата лягат на пешеходни пътеки, за да проверят реакцията на шофьорите. Цитира и случай в Италия с деца, които се потапят във вода, докато издържат без да дишат, когато 10-годишно умира.
Най-популярните геймърски приложения също са опасни, защото злонамерени проникват там и може да се възползват от децата за сексуални престъпления.
"Проблемът е, че децата  без надзор пребивават в социалните мрежи и е много лесно някой да ги манипулира. Затова е много важно родителите да бъдат с тях, да имат достъп до всичките им профили в интернет и да контролират присъствието им в мрежите. Интернет престъпността е трансгранична, затова трябва да има обновяване на законодателството и сътрудничество със службите за сигурност в международен план", каза още Колев.
27.12.2021, 12:09 часа
436 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha