Киро Японеца готов да разкрие много от поръчковите убийства у нас

Киро Японеца готов да разкрие много от поръчковите убийства у нас Кирил Киров – Киро Японеца, е готов да свидетелства кой стои зад покушението срещу него и да разкаже за десетките поръчкови убийства у нас. Това заяви самият той, след като се върна от Америка, където се беше покрил, за да не бъде убит. Бизнесменът от „Факултета“ преживя няколко атентата  и досега живее с куршум в главата. През 2003 г. килъри на мотори изстреляха два пълнителя срещу него и го уцелиха 9 пъти. Две години по-късно поръчков убиец стреля в главата му, но напук на поръчителя, Японеца оживя.
На 9 април 2005 г. нищо не предвещава покушението. Киров даже разпуска охраната си пред сградата, която строи на бул. „Васил Левски“ в София. Мястото е многолюдно и десетки ще станат свидетели на опита за убийство. Килърът дебне жертвата си от микробус, паркиран на отсрещната страна на улицата. Японеца се се бави дълго в сградата. Когато излиза, снайперистът убиец стреля само веднъж. Изстрелът е точен, Киров е уцелен в главата. По-късно лекарите ще кажат, че раната е несъвместима с живота и шансовете жертвата да оцелее са минимални. Пред „Пирогов“, където хирурзи се борят за живота на Японеца, се събират около 100 буйстващи роми от „Факултета“. Налага се да се намеси полицията. За по-малко от 3 дни Киров претърпява 3 операции във ВМА, където е преместен. Оказва се, че куршумът 22 калибър се е пръснал на няколко части. Те обаче не са засегнали мозъка и това спасява живота на Японеца. Той месеци наред се придвижваше в инвалидна количка, придружен от бодигардовете си, но оцеля.
След като беше уцелен в главата, Японеца месеци наред се придвижваше в инвалидна количка, но оцеля.
Пред криминалистите стои трудната задача да открият килъра и поръчителя. Това не е лесно, защото враговете на Киров не са малко. През 2001 г. вътрешният министър Георги Петканов нарича Японеца един от водещите наркодилъри. Определението обаче остава да виси във въздуха, защото не се намират никакви доказателства. Самият Киров твърди, че си е спечелил врагове във „Факултета“, където живее, защото гонел до дупка пласьорите на дрога. През 2001 г. барети от спецотряда за борба с тероризма нахлуват в дома му по сигнал, че Японеца къта арсенал от оръжие. Всичките пушкала обаче се оказват законни, като изключение прави само един пистолет със заличени номера, но след случайна грешка в протоколите, адвокатите лесно „събарят“ обвинението.
Преди 10 ноември 1989 г. Японеца живее известно време в САЩ. Запознава се с Иво Карамански и до убийството на Кръстника двамата остават приятели и бизнеспартньори, въпреки че през годините между тях е имало и сериозни търкания. Тогава Киров прави така наречения „Ромски синдикат“ към застрахователната компания на Карамански „Корона инс“. Твърди че, че организацията се е занимавала с набиране на проститутки и джебчийски кражби, но така и не е намерено нито едно доказателство за това. Познати на Японеца твърдят, че той помагал на много хора, включително и на вдовицата на Карамански. Той обаче има не само приятели, а и върли врагове.
На 12 юни 2003 г. Киров е прострелян на ул. „Добротич“ в София. По мерцедеса му се посипва дъжд от куршуми от преминаващ наблизо мотоциклет. Той оцелява, благодарение на бронежилетката, която носи винаги. В покушението са обвинени Йосиф Йосифов – Костинбродския и Ивайло Симеонов – Богьовеца. След години в съда Японеца каза, че след стрелбата се е обадил на Йоско и му е казал, че знае за намерението му да го убие. 
През 2013 г. племенникът на Японеца – Георги Петров – Йончо, беше задържан за това, че готвел покушение срещу чичо си. Две години по-късно роднини на Георги нападнаха дома на Киров, синът му Януш беше прострелян с 2 куршума. Като подбудител беше обвинен Йончо, но през 2019 г. съдът го оправда.
Заради атентатите срещу него, Японеца обяви, че се занимава само с бизнес и няма нищо общо с подземния свят. Проблемите му обаче не свършиха дотук. Той не можа да оправдае богатството си и беше обвинен, че е укрил 400 000 лв. данъци. Внезапно обаче Дилян Дорон заяви, че чу е дал 200 000 лв., а бившият футболистът и настоящ треньор Любо Пенев декларира, че е услужил на ромския бос със 100 000 долара.
Покрай строителните си начинания Киров купи сграда паметник на културата - „Двойната къща“ на бул. „Васил Левски“. В края на април 2017 г. по време на почивни дни, багери я разрушиха, въпреки събралите се на протест десетки столичани. Формално Японеца имаше право да го направи – през 2016 г. беше отменен защитеният статут на къщата. През 2014 г. Киров внесъл в Столична община план за реставрация на сградата, който обаче не е реализиран. След това къщата преживява няколко пожара, докато накрая е съборена.
Киро Японеца и досега ходи с бронежилетка, защото враговете му не са станали по-малко. Той обаче е загърбил буйните години на прехода и се е отдал на религия. Киров стана евангелски пастор след второто покушение срещу него. Призовава всички да вършат добри дела. И смята сам да го направи, като посочи виновниците за десетките поръчкови убийства през годините.

Ще пише книга "150 убийства и един оцелял"
Киро Японеца наскоро се похвали, че докато ходил на тренировка във фитнес, видял там рапъра Фифти сент (50cent), който бил у нас за снимките на филм. Киров го заговорил и даже спретнал купон в негова чест. Японеца сравни съдбата си с тази на известния певец, защото хората от гетото имали много общо и добави, че самият той имал представа къде е роден Фифти сент.
"​​​​Уникален човек е. Видях го в хотела, където беше настанен. Ходи във фитнеса, в който бях и аз. Прие ме топло, без да се надува. Гушна ме и ме стисна, много е як. Като се заговорихме и си разказвахме истории, научих за атентати срещу него. Първият е от 2000 година, а след това са го стреляли от упор, а с тялото си 50 cent e поел девет куршума. Еднакви съдби имаме двамата с 50 cent. Него в Америка го стрелят, мен в България с девет куршума. Фифти сент знаеше имената на тези, които познавах и аз. Сближихме се и го поканих на парти да се забавляваме, и така", разказа Японеца.
Той се похвали, че рапърът му е подарил златен медальон, инкрустиран с личния му диамант. И добави, че смята да пише книга със заглавие "150 убийства и един оцелял".
27.12.2021, 15:28 часа
1751 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha