Доживотен затвор заплашва наш ром в Полша, счупил черепа на бебето си

Доживотен затвор заплашва наш ром в Полша, счупил черепа на бебето си Доживотен затвор заплашва в Полша 28-годишния ром от България Сашо М. за домашно насилие над трите му деца и опит за убийство на поне едно от тях, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Люблин Агнешка Кемпка.
На подсъдимата скамейка заедно със Сашо ще застане и 23-годишната майка на децата Атанаска Р, както и баба им, майката на Сашо, 42-годишната Севджан Р. Обвинението срещу Атанаска е за това, че „най-малкото се е съгласявала с това, че детето ще умре”, а бабата ще бъде съдена за това, че не се е намесила.
Сашо и Атанаска бяха арестувани в полския град Люблин в края на януари 2021 година по обвинение в опит за убийство и причиняване на тежка телесна повреда на сина си, който по онова време едва бил навършил пет седмици.
Двойката имала статут на постоянно пребиваващи в Люблин и наемала етаж от къща в града в Югоизточна Полша. Мъжът и жената се занимавали с търговия на местния пазар. Момченцето, третото дете в семейството им се родило живо и здраво навръх Коледа през декември 2020.
На 28 януари м. г. Атанаска завела бебето в една от люблинските поликлиники. Момченцето имало травми и наранявания по главата, а майката твърдяла, че „изтървала детето от ръцете си”.
Още на същия ден бебето е настанено в Университетската детска болница в Люблин и веднага било подложено на тежка операция на главата.
Медиците незабавно уведомили полицията за малкия пациент. Оказало се, че бебето просто е било пребито.
Побойници се оказали собствените му родители Сашо и Атанаска. Още в първите часове на разследването било изяснено, че детето е било бито, за да бъде убито.
Според материалите от досъдебното производство „действайки с умисъл да причинят смъртта на детето си поне два пъти са го ударили главата му в твърдия под, предизвиквайки счупване на черепната кост и мозъчен хематом, което е довело до животозастрашаващо състояние детето”.
Бащата е удрял бебето с юмруци по главата и два пъти ударил главата му в пода. Бабата Севджан за следствието е виновна с това, че не е оказала помощ на дете, намиращо се в състояние на непосредствена опасност.
По полското законодателство за тази пасивност може да получи до 8 години затвор. Максималното наказание за Сашо и Атанаска според полския наказателен кодекс е доживотен затвор.
Майката и бащата са в ареста от задържането си през януари, а до началото на процеса бабата беше пусната под подписка.
04.01.2022, 14:29 часа
529 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha