Ивановден е! 59 чудни имена черпят днес, ето какви са обичаите

Ивановден е! 59 чудни имена черпят днес, ето какви са обичаите Почитайки Свети Йоан Кръстител, наричан още Предтеча, като най-велик от пророците, Църквата посвещава на неговата памет няколко дни в годината. Тя тържествено празнува рождението на Предвестника на Спасителя на 24 юни; прославя го на другия ден след празника Богоявление - на 7 януари, а на 29 август възпоменава неговата смърт.
Когато станал на 30 години, Йоан Предтеча се явил между юдеите, за да ги приготви да приемат Месията – Христа. Възвестявайки им явяването на Спасителя и приближаването на Царството Божие, Йоан ги убеждавал да се приготвят за тая велика радост чрез покаяния за греховете си и изправяне на живота си. Много хора идвали при Йоан и приемали от него кръщението. Някои от тях така го почитали, че мислели да виждат в него Самия очакван Месия – Христос.
След кръщението на Иисус Христос, Йоан продължавал да учи народа и кръщавал идващите при него, като свидетелствал за Христа, че Той е Син Божи, слязъл от небето. "Той трябва да расте – казвал Йоан, - пък аз да се смалявам. Който иде отгоре, Той е над всички".
Като проповядвал покаяние и изобличавал беззаконията и пороците, Йоан не се боял да говори и против силните на деня. Цар Ирод, син на стария Ирод, който избил витлеемските младенци, се развел с жена си и се оженил за Иродиада, жена на брат му Филип. И понеже това се е забранявало от Мойсеевия закон, Йоан казал на царя: "Не ти прилича да имаш жената на брата си!"(Маркл, 6:17-18) Особено се гневяла против светеца Иродиада и силно желаела смъртта му, но не могла да го умъртви, понеже самият Ирод пазел Йоан. Той го почитали като праведен и свят мъж, преди го слушал с удоволствие и от послушание към него вършел много добри дела, и затова се страхувал да го предаде на смърт. Но Ирод се боял не толкова от Бога, колкото от хората, както казва евангелист Матей: "И искаше да го убие, ала се боеше от народа, понеже го имаха за пророк" (Мат. 14:5). Той се опасявал хората да не започнат бунт против него и не се осмелявал да предаде открито на смърт пророка и Кръстителя Господен, когото всички обичали и почитали, а го държал в тъмница, за да затвори незамлъкващите уста на своя изобличител.
Скоро след затварянето на Йоан, Ирод празнувал рождения си ден. Той събрал всички свои приближени, и устроил голямо пиршество. На него дъщерята на Иродиада играла и с танца си възхитила Ирод. Подучена от жестоката си майка, тя поискала от него главата на Иоан и получила исканото, защото Ирод се заклел, че ще й даде всичко каквото поиска. Той нарушил клетвата си,забравл за страха си, поради който дотогава не се решавал да умъртви Иоан, забравил дори и за светия му живот и веднага пратил палача в тъмницата, заповядал му да отсече главата на Кръстителя и да я донесе на блюдо. (Марк. 6:21.).
В народните обичаи денят се нарича Ивановден, а още и Женски водици, и е третият ден от поредица водни обреди, които по начало са много сходни. Първият е на "Попова Коледа", вторият е на Йордановден - наричан още Мъжки водици.
На Женски водици задължително се къпят сгодените моми, булките. Булката се къпела в девера или кума си, като го дарявала с кърпа и чорапи. Разбира се, задължително се къпят също имениците и децата за здраве. Явно навремето къпането не се е приемало за приятно нещо, тъй като по обичай можело да се откупиш с пари, за да не те къпят. На места се от "водичарки" се извършва ритуалът "Водици", наподобяващ този на "совойниците" на Зимния Кръстовден, но без освещаването на водата.
По традиция, Ивановден се смята и за ден младото семейство, което е минало под венчилото през изминалата година.
В българските обичаи Ивановден е ден за побратимяване и кумство. Момчетата, които искат да се побратимят, ходят в домовете си, за да получат благословия от майката на другия. Тя ги посреща с китка бръшлян и чемшир, завързана с червен конец, и ги дарява с златна паричка - да е вечна дружбата им.
Трапезата на Ивановден не се раздига до другата сутрин. Смята, се че ако си именик и не ти дойдат гости е лоша поличба. Характерно е приготвянето на варено жито, ястия с булгур, боб, ошав, печени ребърца, свинска пача, пиле с ориз, заек, свинско с кисело зеле, суджук, баница или питка.
Имен ден имат: Иван, Иванка, Ивайло, Ивайла, Ивелин, Ивелина, Иванина, Иво, Ива, Йоан, Калоян, Жан, Ян, Яна, Янко и производните им.
07.01.2022, 09:09 часа
1908 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha