Лом и Търнава са сред победителите в конкурса „Дърво с корен" /снимки/

Лом и Търнава са сред победителите в конкурса „Дърво с корен" /снимки/ Лом и Търнава са сред победителите в конкурса „Дърво с корен", научи агенция BulNews.
Вчера беше излъчена онлайн церемонията по обявяване на резултатите в конкурса. На нея станаха известни отличените участници в 12-ото издание на състезанието, търсещо любимите на хората дървета и техните истории. В онлайн гласуването най-голяма подкрепа получи 350-годишният летен дъб край село Студена, номиниран от Община Свиленград, който спечели първото място със 737 гласа и стана носител на титлата „Дърво с корен“ за 2021 г.
Величественото вековно дърво се извисява на височината при входа на Студена и се вижда от цялото село. Носи името на собственика на нивата, където расте - Никола Ангелов, известен като дядо Кольо, който след усилена работа си почивал под дебелата му сянка. Според преданията дъбът е част от гъста гора, намирала се в землището на днешното село. Заради гората и минаващата река там се заселват първите му жители - българи, криещи се от турските набези. Дядо-Кольовото дърво е символ на Студена - посреща завръщащите се у дома негови жители и е стожер на тяхната българщина и вяра.
На второ място е Кичестият габър в село Средна Сърнена гора, община Павел баня с 446 гласа, а 425 спечели Горуня до Лековития кладенец номиниран от НЧ „Напредък-1898“, село Търнава, с 425 гласа. Четвърти остана Вековният чинар, номиниран от Антон Тодоров от Лом, с 417 гласа.
29.01.2022, 12:59 часа
1198 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha