МВР: Най-често катастрофите във Врачанско стават заради превишена скорост

МВР: Най-често катастрофите във Врачанско стават заради превишена скорост Най-много катастрофи в област Враца са настъпили заради движение с несъобразена скорост - 23, съобщиха от полицията.
Тежките инциденти са 2, като при тях са леко са пострадали 3-ма и 1 е бил тежко ранен граждани. При 3 от катастрофите са ранени 3-ма пешеходци, а като причина за настъпването им се посочва: „От страна на водачите на МПС - недостатъчна предпазливост към уязвимите участници в движението /пешеходци/, както и неправилно пресичане на платното за движение от пешеходците“.
Униформените смятат, че трябва да се засили контролът по отношение спазването на Закона за движение по пътищата от страна на пешеходци и водачи на ППС. В малките населени места пък трябва да се провеждат специализирани полицейски операции и да се засили контролът по скоростния режим.
Установените участъци с концентрация на пътнотранспортни произшествия са обезопасени, като същите са обозначени със съответните пътни знаци, намалена е скоростта на движение и е забранено изпреварването. Контролът е насочен в зоните на тези участъци.
На територията на областната дирекция на МВР e установен един участък с концентрация на произшествия и той е кръстовището с кръгово движение с обхода на Враца. По общинската пътна мрежа няма концентрация на инциденти, уточняват от полицията. 
На базата на статистиката на пътните инциденти могат да бъдат дефинирани основните причини и условия за аварийността:
- несъобразената скорост с пътните условия условия, рискови изпреварвания и навлизане в лентата за насрещно движение; 
- неспазване на пътните знаци и сигнали, неизползване на обезопасителните колани и каски и защитните устройства в леките автомобили, употреба на алкохол, умора и стрес, недостатъчна квалификация на голяма част от водачите и особено на начинаещите, непознаване опасностите на пътя, пропуски в обучението от гледна точка на навици за безопасно управление и избягване ситуациите за ПТП, преобладаващо остарял автомобилен парк и ниска степен на неговата активна и пасивна безопасност и други субективни фактори, влияещи върху пътнотранспортната обстановка в региона.
10.02.2022, 08:40 часа
971 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha