В знак на протест: Лозари блокираха околовръстното на Монтана

В знак на протест: Лозари блокираха околовръстното на Монтана Производители на грозде от Северозапада ще блокират околовръстния път край Монтана. Протестът е организиран от Националната асоциация на лозарите заради неизпълнени искания от септември.
"На сектора трябва да се обърне внимание", каза Петко Миков - производител от Видин.
"Обещанията останаха напразни, нищо не се случи. От Видин са поканени всички колеги-лозари, дори и тези, които не членуват в Асоциацията. Надявам се да дойдат много хора, да докарат и техника, и трактори, да се помогне за затварянето на пътя. За съжаление, това е единственият вариант да бъдем чути", категоричен е той.
"През януари Национално сдружение на българските лозари организира среща на бранша с представители на министерството и Изпълнителна агенция по лозата и виното. На нея е обсъдена подготовката на Национална стратегия за развитие на лозаровинарския сектор в България. Представени са и основните проблеми, както и обосновани искания за включването 30 млн. лв. в бюджета на министерството за 2022 година за допълнително подпомагане за лозарството. До момента резултат няма. Няма потвърждение на това допълнително финансиране, което към момента е нищожно за лозарския сектор. Трябва да се борим, за да се случат нещата. В министерството има входени няколко заявления с разбивка на целогодишните разходи при отглеждането на лозята. Парите, които са за субсидиране на сектора, са безкрайно нищожни. Претендира се за по-висока субсидия, която да покрива голяма част от разходите, свързани основно с ръчен труд, с покачването цените на горива, торове и препарати. Положението е много критично в момента", коментира Петко Миков.
Освен в Монтана, лозари ще блокират важни пътни артерии край Плевен, Пловдив, Поморие и Харманли. 
25.02.2022, 10:18 часа
927 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha