Жители и гости на Мездра отпразнуваха заедно 144-ата годишнина от Освобождението /снимки/

Жители и гости на Мездра отпразнуваха заедно 144-ата годишнина от Освобождението /снимки/ С тържество на градския площад жители и гости на Мездра отпразнуваха заедно 144-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго, съобщиха от общината в железничарския град. Организатор на честването беше Община Мездра, а сред присъстващите бяха и лекоатлети от цялата страна, които впоследствие взеха участие в XX Републикански шосеен пробег „3 март“. 
В празничното утро на почетен караул пред пилоните със знамената застанаха младите „гвардейци“ Данимир Василев, Денислав Димитров, Пламен Петков и Радостин Николовски, пременени в опълченски униформи и командвани от „фелдфебел“ Евгени Кучков. 
Под съпровода на „Мила Родино“ кметът на общината и мажоретки издигнаха националния трибагреник, знамето на общината и флага на Европейския съюз. 
С падане на колене и едноминутно мълчание по звуците на траурен марш множеството почете паметта на хилядите знайни и незнайни български опълченци, руски, украински, беларуски, румънски, финландски и полски воини, загинали за Свободата на България в Руско-турската война 1877-1878 г. 
„Нашето поколение е поколение, което не изпита тегобите на войната, каза в словото си кметът на Мездра Иван Аспарухов. Това го дължим на нашите предци. Ето защо искам да се обърна от Ваше име, като кмет на общината, към сегашните български политици. 
Искам да се обърна към нашите политици да помислят за България. Да се обърна към нашите политици да помислят за народа на България, за този изстрадал народ, който заслужава да живее по-добре. Да защитят нашите деца - да им осигурят бъдеще, което е мирно, свободно: да могат да се образоват, да работят, да са щастливи. Нека да направят това за своите деца, да помислят за тях… 
Вечна слава на героите, които отдадоха живота си, за да я има днес Свободна България! Да живее България и нека Бог да я пази!“ 
Тематична програма изнесоха възпитаници на Център за подкрепа за личностно развитие - Вокална група „Детски свят”, която изпълни песните „Знамето ни е трицветно“, „Кой уши байрака“ и „Песен за Българката“, Група за художествено слово, която рецитира патриотични стихове и мажоретен състав, който представи „Тържествен марш“. 
Тържеството завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника на загиналите от община Мездра във войните за национално освобождение и обединение.
 
04.03.2022, 11:09 часа
883 2
Коментари

ЛКС

04.03.2022, 12:05 часа
Не може без ШЕФА - Миро Цифуняка! Това не е допустимо! Веднага да се махнат тези снимки! Намерете други! Това е КОМПРОМАТ! Тирания срещу свободното слово на Кабеларката!

Мездренец

04.03.2022, 12:03 часа
Малеййййййй, къде Миро ЦИФКАТА! Как така Кмето се снимал без него?! Кабеларката няма да го излъчи това!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha