Две станции във Видин следят изкъсо нивата на радиация в региона

Две станции във Видин следят изкъсо нивата на радиация в региона Две станции във Видин ежедневно следят нивата на радиация в региона, научи агенция BulNews.
Подготвя се и електронен регистър на бомбоубежищата у нас. Чрез него всеки ще може да открие кое е най-близкото в района, съобщи Огнян Петров - секретар на Общинския щаб за защита при бедствия.
"В момента се изгражда и единна информационна система на бомбоубежищата в България, където ще бъде посочено от кой район къде ще бъдат насочени хората. Ние нямаме големи обществени бомбоубежища както в София, нямаме метро и големи МОЛ-ове. Те са с определен капацитет и не е желателно да има повече хора, защото по квадратура толкова се полага за гражданите. Ще бъдат насочени хората.", обясни Огнян Петров.
Видин има резерв от калиев йодид.
"Винаги сме имали и имаме определен резерв в общината. В момента тя разполага с 13 338 кутии калиев йодит. При радиация, възникване на радиация и повишаване на радиоактивното стъпало в района на Видин ще бъдат раздавани на населението.
Искам само да подчертая, че ежедневно в града има две станции, които замерват радиационния фон - едната е при Пожарната, а при Община Видин има дежурен, който всеки ден следи нивата на радиацията."
Няма повишение на радиационния фон в страната и няма основание за безпокойство на гражданите. 
05.03.2022, 12:42 часа
897 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha