Първите бежанци от Украйна пристигнаха във Видин /снимки/

Първите бежанци от Украйна пристигнаха във Видин /снимки/ Малко преди 11 часа днес, с два автобуса, във Видин пристигнаха първите украински граждани, бягащи от войната.
Докараха 61 човека, част от тях ще заминат за други населени места в страната, каза кмета на Видин Цветан Ценков:
"Ние не можем да кажем колко ще останат. Имаме готовност, включително и с Гребната база. Тя  изключително нова, реновирана. Нашата идея е да ги оставим в градското общежитие, за да бъдат под контрол, да имат медицински грижи и да можем да ги храним със социалните служби".
Надявам се, че майка България няма да ни остави, каза  Мария Милова, която идва от Одеса, където е работела в университет:
"Пътуването не е от леките, нали разбирате. Тук много добре ни посрещат, разказват как, къде ще ни настанят, какво ще бъде. Аз разбирам, че е много сложно на България, тя вече е приела 7000 хора от Украйна. Надявам се, че майка България няма да ни остави. Ние не можем да разберем какво се случва, понеже бяхме в мазета и на разни места, където не можеш да разберем какво става. На едно място кажат, че там взрив, след това се обяснява, че не е взрив. Много е тежко да гледаш страната, в която всичко е било нормално сега какво става".
Бежанците бяха посрещнати и от депутатите от Видин Петър Миланов и Филип Попов.
"Това е организация на народни представители, заедно с този координационен център, към Министерски съвет, който функционира и към външно министерство. Тук на местна почва, ние сме народни предсавители от Видин и с Областната управа, и с кметството подготвяме посрещането. В момента идват два автобуса. Първият е с хора от Одеса, повечето са жени и деца. Направихме организация тук с Червения кръст, с военните да оборудваме с легла, с матраци, с всичко необходимо. Временно решение е - разчитаме около 5 дни, една седмица да са тук в общежитието, докато няма ученици. След което ще направим организация за настаняване по домове, по апартаменти, по къщи. На тези украински граждани ще им се предоставят визи за 90 дни, през което време могат да кандидатстват за зелена карта. Каквото е необходимо от страна на правителството, на управляващите, на местната власт сме направили всичко възможно да ги посрещнем подобаващо", каза Петър Миланов, депутат от "Продължаваме промяната".
"Посрещаме с най-топли чувства тези славяни, преди всичко, християни в България, защото те бягат от ужаса на войната", каза Филип Попов, народен представител от БСП.
Бежанците бяха посрещнати пред Градското общежитие, където се очакваше да бъдат настанени, но в крайна сметка бяха настанени в хотели във Видин.
 
05.03.2022, 15:19 часа
1310 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha