Енергийният министър: Новата ядрена мощност ще бъде изградена в АЕЦ „Козлодуй”

Енергийният министър: Новата ядрена мощност ще бъде изградена в АЕЦ „Козлодуй” Николов препотвърди информацията, че България ще изгражда допълнителни ядрени мощности.
„Такава ще бъде изградена в АЕЦ „Козлодуй” - каза министърът и допълни:
"България има ядрена централа, която работи много добре към момента. В АЕЦ Козлодуй разполагат със специалисти, които могат да управляват такива мощности. Там има лицензирана площадка и съответна инфраструктура за пренос на ел. енергия. С това ще постигнем повишаване на независимостта си в електроенергийната система.
Николов добави, че няма причина да се очаква повишение в цената на електроенергията след отпадане на наложения мораториум.
„Всички инструменти ще бъдат приложени, за да няма поскъпване към крайните потребители. Евентуално удължаване на мораториума е решение на НС, с което ние ще се съобразим”, каза още министърът.
Според него добра идея би било и въвеждането на диференцирана ставка за тока и подкрепа за наистина нуждаещите се
„Тази идея би била добра особено като дефиниция за енергийна бедност. Подпомагането трябва да е точно и ясно, за да има необходимия ефект”, каза още той.
Във връзка с опашките по родните бензиностанции и паниката с количествата на горивата, Николов коментира така:
„Към момента проблем с количествата на горивата у нас няма. В средносрочен и дългосрочен план хипотетично е възможно цената на горивата да надскочи и 3 лв. за литър. При прекратяване на конфликта в Украйна обаче това няма да се случи. Прави се необходимото, за да не се стига до допълнителен ценови скок”, уточни енергийният министър.
 
06.03.2022, 12:12 часа
3581 1
Коментари

ГОРСКО МЕЗДРА

06.03.2022, 18:37 часа
Имам склад за дърва по пътя за пречиствателната станция , а съм държавен служител. Заедно с жена ми в затвора влизаме и герб няма да ни спаси вече.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha