Третокласник подреди изложба на модели LEGO в „Калето“ - Мездра /снимки/

Третокласник подреди изложба на модели LEGO в „Калето“ - Мездра /снимки/ В един от 100-те национални туристически обекта в България - Археологически комплекс „Калето“ в Мездра, официално беше отрита изложба „Светът на LEGO”. 
Колекцията e събирана в продължение на 6 години от Даниел Коловски, третокласник в градското Основно училище „Христо Ботев“, и включва 150 комплекта от различни LEGO серии, като за направата им са използвани над 100 000 части. Сред тях е най-големият LEGO конструктор в света до момента - този на легендарния исторически кораб „Титаник”, съграден от повече от 9000 части. 
В изложбата могат да се видят също и космическият кораб на Люк Скайуокър от емблематичната филмова сага „Междузвездни войни”, изследователски кораб с дълбоководна сонда, затворнически остров, щаб на бреговата охрана, aрктическа мобилна изследователска база, космическа совалка, лунен модул на NASA „Аpollo 11”, планински полицейски щаб и др. 
Първите си стъпки в приказния свят на LEGO 9-годишният днес колекционер направил, когато е бил само на 3 годинки, насърчаван от своя баща - капитан далечно плаване Владимир Коловски.
„Тати ми купи първото LEGO и на мен ми хареса да строя“, сподели Даниел, който, наред с това хоби, има разностранни интереси - играе шах, свири на пиано, обича да решава математически задачи. Освен „Титаник“, сред любимите му модели са Екскаватор Liebherr R 9800, Средновековен замък и Градски център. 
„Искрено се надявам пъстрата изложба да предизвика широки усмивки по лицата ви и да остави у вас приятни спомени, каза при откриването на изложбата Владимир Коловски. LEGO комплектът не е просто играчка - това е страст, изпълнена с детска радост. При построяването на който и да е от моделите се следват точно определени стъпки, изисква се голяма концентрация и търпение. Неописуемо е изживяването човек да вижда как купчинката разноцветни „тухлички“ се превръща в остроумна играчка пред него. Голяма част от моделите са точни и умалени копия на действително съществуващи обекти: космически, строителни, архитектурни…“ 
От името на Община Мездра заместник-кметът Нели Минева подари на любознателния колекционер Дани семейната образователна игра „Ваканция в България“. 
Изложбата „Светът на LEGO” може да бъде разгледана всеки ден до 25 март от 9 до 18 часа в Археологически комплекс „Калето“ - Мездра. 
09.03.2022, 11:50 часа
723 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha