Община Мездра обявява Процедура за избор на членове на Съвета на децата

Община Мездра обявява Процедура за избор на членове на Съвета на децата Във връзка с писмо №1400-5-(29)/ 08.03.2022 г. от Областния управител на област Враца Община Мездра обявява Процедура за избор на членове на Съвета на децата, съобщиха от администрацията на железничарския град. 
Детското участие е един от основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето. То е свързано с правото на децата да изразяват своето мнение и да се включват в процесите на вземане на решения относно техния живот и развитие. 
Правото на участие е основа за активно упражняване на всички други права от детето. Чрез участието си в обществения живот децата придобиват умения, знания и увереност, които подкрепят тяхното развитие и съдействат за достигането на пълния им потенциал. 
Съветът на децата е консултативен орган към председателя на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и от 2003 г. работи в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и на Закона за закрила на детето. Целта му е да насърчава детското участие в процесите на изработване на политики за децата. 
Прилагането на Процедурата за избор на членове на Съвета на децата е разделена на 3 нива: общинско, регионално и национално, които са взаимосвързани. По този начин ще бъде изграден ефективен механизъм за детско участие чрез избор на деца, които да представляват гласа на техните връстници от цялата страна при създаването и прилагането на мерки и политики, свързани с младите хора. Процедурата цели подобряване на механизма за детско участие на национално ниво, чрез гарантиране на широка представителност на местно и на регионално ниво. 
За членове на Съвета на децата могат да бъдат предлагани кандидатури на деца на възраст от 13 до 16 години, включително, избрани в съответствие с Процедурата за избор. В Съвета на децата участват представители (титуляр и заместник) на всички 28 административни области в страната, 4 квоти за деца от уязвими групи и 1 квота за представител на децата, получили международна закрила в България. 
Членовете на Съвета на децата следва да отговарят на следните критерии: 
• Активност; 
• Креативност; 
• Толерантност; 
• Ангажираност към обща кауза; 
• Умение за водене на преговори и за участие в групови дискусии; 
• Ориентираност към резултати; 
• Организаторски умения; 
• Доказани умения да работи, мотивира и обединява децата от областта; 
• Умение за изказване на позиция от името на другите деца от областта; 
• Възможност за пътуване без придружител (не се отнася за деца от уязвими групи, които имат нужда от подкрепа). 
Желаещите да станат членове на Съвета на децата трябва да изпратят в срок до 24 май 2022 г. следните документи - Формуляр за кандидатстване и Мотивационно писмо, на адрес: гр. Мездра, ул. „Христо Ботев“ №27, Център за услуги и информация на гражданите при Община Мездра или на e-mail: [email protected] и [email protected]
Процедурата за избор на членове на Съвета на децата и документите за кандидатстване - Формуляр за кандидатстване и Мотивационно писмо, могат да бъдат изтеглени от интернет страницата на Община Мездра: https://www.mezdra.bg/
22.03.2022, 09:41 часа
509 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha