Красива къща на бивш кмет на Враца се руши, търсят кой да я спаси /снимки/

Красива къща на бивш кмет на Враца се руши, търсят кой да я спаси /снимки/ Емблематична къща в центъра на Враца е в плачевно състояние, видя репортер на агенция BulNews. Красивата стара сграда се руши и се наложи тротоарът пред нея да бъде обезопасен, за да не пострада някой човек. 
Става въпрос за Скачоковата къща, собственост на някогашния кмет на града Ангел Скачоков, която се намира на улица „Христо Ботев“. Тя е създадена в началото на ХХ век и е виден представител на популярния по това време стил „Сецесион". Къщата е със статут на паметник на архитектурата. 
Някогашната величествена постройка обаче в момента съвсем не представлява радост за окото. На покрива расте дърво, а красивите орнаменти по фасадата падат и има опасност да ранят някой пешеходец. 
Наследниците на видния врачански род изглежда нямат възможност да се погрижат за имота. Проверка на агенцията ни показа, че къщата е обявена за продажба. От обявата става ясно, че тя е с площ 826 кв.м., с 610 кв.м. двор. На партера има едно голямо помещение – бивш магазин, а на втория и на третия мансарден етаж има антре, санитарен възел и по 6 стаи. 
Исканата цена обаче е доста солена, предвид състоянието на къщата – 380 000 евро. Единственият стимул за евентуалния бъдещ собственик на имот с такъв статут е премахването на данък „Сгради“, което обаче е недостатъчно за поддръжка спрямо високите изисквания на архитектурната реставрация. 
Дали ще се намери инвеститор, който да вдъхне живот на емблематичната къща, ще покаже само времето. 
 
23.03.2022, 08:30 часа
6936 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha