Коронавирусът взе работата на 30 врачани през февруари

Коронавирусът взе работата на 30 врачани през февруари 30 врачани са загубили работата си заради кризата с COVID-19 през предходния месец, съобщиха от Бюрото по труда в града.
Данните на дирекцията показват, че входящият поток през февруари е 281 лица. От тях 279 (99.29%) са новорегистрирани и 2 лица (0.71%) са с възстановена регистрация. Входящият поток е намалял спрямо месец януари с 91 лица. 
При регистрацията си 30 от безработните са заявили, че са освободени от работа заради коронавируса. Разпределението по сектори на икономиката показва, че най-големият дял от тях – 15 души, са работили в индустрията. Данните сочат, че 10 са били наети в машиностроенето и химическата промишленост, а 5-има – в преработващата промишленост (хранително, текстилна, дрехи, дърво, хартия, пластмаси).
Следващият най-голям дял засегнати от COVID-19 кризата са в сектора на услугите – 13 човека От тях в търговията работили двама души, финансови и застрахователни дейности е извършвал още един човек, 5-има са работили в транспорта, 3-ма – в бранша хотелиерство и ресторантьорство. Професионални дейности и научни изследвания, административни и спомагателни дейности е извършвал един от тях, а друг е бил нает в сферата на културата, спорта и развлеченията. Освободени заради коронавируса са и двама работници в селското стопанство. 
От новорегистрираните безработни 165 или 59.11% са лица, които се регистрират след освобождаване от работа с право на парично обезщетение. От тях 7 са били освободени в резултат на масово уволнение. 3-ма души са регистрирани през отчетния период след работа по приключили договори по програми и мерки за заетост, а 21 са се регистрирали след работа в чужбина или в други региони на страната. 106 човека от новорегистрираните безработни идват след изтекъл период на санкция при прекратяване по чл. 20, ал. 4 от ЗНЗ или са лица, които не са работили до момента, напуснали образователната система или такива, които се регистрират за ползване услуги на други институции.
24.03.2022, 15:32 часа
482 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha