Украински деца, настанени в Монтанско, не изявяват желание за детска градина или училище

Украински деца, настанени в Монтанско, не изявяват желание за детска градина или училище Украински деца, настанени в Монтанско, не изявяват желание да посещават училище или детска градина.
5-годишно дете от Украйна е получило убежище в Лом, а в Берковица са настанени деца на 5 и 13 години. Те са получи карти за временна закрила.
„Засега нито едно от тях не е изявило желание да посещава детска градина или училище”, съобщи Персияна Петкова, старши експерт „Предучилищно образование” в Регионалното управление на образованието в Монтана.
За целта се подава заявление. Указанията са поместени на интернет страницата на РУО.
"При евентуално желание от тяхна страна, децата и учениците от тези семейства ще бъдат насочени след подадено заявление към съответната образователна институция. Имаме готовност. Преди една седмица Регионалното управление поиска информация от образователните институции и детските градини за готовност. Готови са преподавателите и ще окажат всякаква подкрепа - и психологическа, и образователна за евентуално продължаване на образованието в България", допълни тя.
Украинските деца предпочитат да се обучават онлайн, стана ясно от проведена среща в просветното министерство.
"Тяхната образователна система има много добра практика в онлайн обучението. Те предпочитат по този начин да продължат образованието си, тъй като, продължавайки онлайн обучение, те могат да завършат съответната степен или клас. Ако продължат образованието си в България, ще трябва да се върнат една година назад", обясни Пресияна Петкова.
В следващите дни се очакват да пристигнат още 20 семейства с деца от Украйна. Те ще бъдат настанени в Младежкия учебен център в село Боровци.
30.03.2022, 14:40 часа
1864 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha