Социология след 100 дни управление: Единствената институция с положителен рейтинг е президентството

Социология след 100 дни управление: Единствената институция с положителен рейтинг е президентството Единствената институция с положителен рейтинг е президентството, отчете Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг, пред БТА. Той представи резултатите от изследване за вътрешнополитически и външнополитически нагласи след 100-те дни на правителството и един месец след началото на войната в Украйна.
Изследването е извършено в периода 25-29 март сред 1021 пълнолетни граждани по метода „лице в лице“, като един процент от всички анкетирани съответства на 55 хиляди души.
Президентът Румен Радев продължава да е един от двамата политици с положителен рейтинг. Другият е Илиана Йотова. Най-високо недоверие събират Красимир Каракачанов, Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Костадин Костадинов и Мустафа Карадайъ. 
За правителството, което започна с положителен рейтинг, сега натежава недоверието, показва изследването. Народното събрание е традиционно с негативно доверие. Напоследък са се променили нагласите към армията, които са станали леко негативни, както и към полицията, към която нагласите са станали силно негативни. Съдът е с твърдо отрицателен рейтинг, а прокуратурата е с най-високо неодобрение, според данните.
Високите цени и инфлацията са най-сериозните проблеми пред страната в момента според близо 45 на сто от участниците в изследването. Нараства броят на хората, които смятат, че най-сериозният проблем пред страната ни е войната в Украйна. За близо 80% от отговорилите първият проблем, с чието решение трябва да се заеме правителството, е овладяването на повишаването на цените, за 13.4 на сто – борбата с корупцията, за 7.2% – правосъдната реформа и смяната на главния прокурор. 
По шестобалната система, където шестицата е отлична оценка, а двойката е слаба оценка, 35.7% от участниците дават оценка „четири“ на правителството. С оценка „6“ оценяват кабинета 3.5% от отговорилите, а с „2“ – 18.2%.
Запитани с колко са се увеличили през последните шест месеца цените на стоките, които обикновено пазаруват, близо половината отговарят, че повишението е над 20 на сто. 
Според 33.9% от участниците в изследването президентът Румен Радев е политикът, който днес в най-голяма степен определя политиката на България, а според 32.7 на сто -  Кирил Петков. 
На въпрос кога е вероятно да се проведат следващите избори за Народно събрание 57 на сто от запитаните отговарят, че според тях ще има предсрочни избори, като 27.1 на сто от тях посочват, че изборите ще бъдат преди края на тази година, 9,2 на сто – през пролетта на следващата година, а 21.7 на сто – през есента на следващата година, заедно с местните избори.
В отговор на въпрос дали одобряват действията на МВР по повод арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова 31.4% отговарят, че са били правилни, но прокуратурата ги е саботирала. Според 26.3% на тримата е трябвало да им се повдигнат обвинения, но арестите не са били необходими. Според 27.2% от запитаните обвиненията не са били добре аргументирани и действията на МВР са били политически пиар, а 12.1% не могат да преценят.
Ако тази седмица се проведат предсрочни избори, 24 на сто от запитаните отговарят, че биха гласували за „Продължаваме Промяната“, 22.9% – за ГЕРБ-СДС, 11.2% – за БСП, 10.2% – за ДПС, 8.1 на сто – за „Има такъв народ“, 6.5 на сто – за „Демократична България“, 6.2% – за „Възраждане“, 1.2 процента – за ВМРО, 3.7 на сто – за друга партия. 
В отговор на въпрос кои трябва да са най-близките международни партньори на България 31.2% са посочили Германия, 22.7% – САЩ, 19.7% – Русия, 6.3 на сто – Турция. От участниците в изследването 70 на сто са отговорили, че националната сигурност на страната ни може да бъде гарантирана най-добре от НАТО, а според 12 на сто – от Русия. Според 6 на сто от запитаните България може сама да гарантира националната си сигурност. За 33 на сто от запитаните отношението им към Русия след нахлуването й в Украйна остава положително, като 2.1% от тях посочват, че се е променило и вече е положително. Половината от запитаните отговарят, че отношението им е отрицателно, като 33.7% от тях посочват, че се е променило  и вече е отрицателно. Положително отношение към Путин изразяват 16% от участниците в изследването, а 67 на сто – отрицателно.
На въпрос как оценяват позициите на президента Румен Радев по отношение на войната в Украйна 47.2% посочват "по-скоро като балансирани", 33.7% - "по-скоро като проруски", а 22 на сто не могат да преценят. 
Според 59.3 на сто от участниците ситуацията в страната през следващите месеци ще се влошава. Запитани за очакванията им за личното им положение в предстоящите месеци 43.6 на сто посочват, че ще се влошава.                                                                                                                                                        
31.03.2022, 14:18 часа
451 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha