Природозащитници скочиха срещу проект за пясъчна кариера в Монтанско

Природозащитници скочиха срещу проект за пясъчна кариера в Монтанско Природозащитници се обявиха против проект за кариера за добив на пясък и пресевна инсталация в землищата на монтанските села Палилула и Охрид. Според Сдружение за дива природа „Балкани“ той е опасен за здравето на хората и за природата. 
На пресконференция днес Петко Цветков от СДП БАЛКАНИ обясни в детайли опасностите от изграждането на обекта там. Сред тях са близостта на кариерата до двата бряга на река Ботуня и до къщите на селата Палилула и Охрид, както и това, че пясъкът ще се изземва на дълбочина до 2 метра, непосредствено под почвения слой и над нивото на подземните води.
Река Ботуня е чиста, богата на риба, с животинско многообразие и защитени видове като горчивка, малка кротушка, черна и бяла мряна, обикновен и балкански щипок, блатна костенурка, видра. А в близост се намират и две защитени зони от НАТУРА 2000 мрежата. Затова притесненията на природозащитниците и местните са, че построяването на кариерата ще наруши ландшафта на реката, ще замърси подпочвените и питейните води и ще доведе до пресъхване на кладенците, шумово замърсяване и замърсяване на въздуха.
Петко Цветков допълни, че проектът се характеризира и с множество нарушения на законодателството, като например това, че решението по оценката на околната среда и водите е изгубило правно действие. Факт, който е установен от двама министри на околната среда и водите, но РИОСВ Монтана продължава да процедира инвестиционни предложения, свързани с кариерата. Освен това през 2015 година влиза в сила План за управление на  речния басейн (ПУРБ) в периода 2016-2021, който напълно забранява махането на почвения слой над подземното водно тяло за питейни нужди и заедно с това добива на инертни материали на по-малко от 50 метра от реката. С други думи цялата кариера е недопустима съгласно този план.
В заключение, природозащитниците се обявиха срещу инвестиционното предложение, защото то противоречи на екологичното законодателство, застрашава здравето, природата и поминъка на местните. Те изразиха надежда, че все пак институциите ще чуят аргументите им и ще предприемат съответните мерки, които ще гарантират, че проектите няма да се осъществят.
 
31.03.2022, 15:35 часа
1095 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha