Заков: Няма открити мини в българската акватория на Черно море

Заков: Няма открити мини в българската акватория на Черно море Открити са мини в крайбрежните води в Румъния и Турция, вчера имаше отново в Турция, която беше обезвредена, но в българската акватория не е била откривана такъв тип мина. Имаме капацитет както за наблюдение, така и за предотвратяване на инциденти. Това обясни военният министър Драгомир Заков на блицконтрол в Комисията по отбраната към Народното събрание.
"По-сложен въпрос е за наблюдение и откриване, особено нощем", подчерта Заков.
Той не изключи и НАТО да вземе мерки в случай на необходимост, но според Заков тече сериозна координация между Румъния и Турция и увери българските рибари да сигнализират веднага при съмнителни обекти, но да останат спокойни, защото българската армия може да обезврежда такъв тип мини.
Заков говори и за американските изтребители F-16 - 8 на брой, които бяха закупени през 2019 години и се чакат това десетилетие.
"Рамката за американските изтребители е ясна. Не са само самолетите – има и двигатели, има и въоръжение към тях. Това е максималната възможна рамка, за да може да има гъвкавост. Обикновено рамката е по-ниска, съответстваща с това, което ние сме заявили като необходимост. Разликата е, че ако желаем допълнителни способности, няма да иска ново разрешение от Конгреса", подчерта министърът на отбраната.
"Договорът е между правителство и правителство, а не с „Локхийд Мартин“, затова не са предвидени неустойки. Финансови компенсации, каквито е имало между България и компания, няма как да има", заяви той.
07.04.2022, 15:03 часа
263 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha