Тежка загуба за Русия: Потъна крайцерът „Москва“

Тежка загуба за Русия: Потъна крайцерът „Москва“ Тежка загуба за Русия. Крайцерът „Москва“ е потънал, обяви руското Министерство на отбраната. Това е станало докато флагманът на руския Черноморски флот е бил теглен на буксир обратно към пристанище по време на буря.
По-рано украинските власти обявиха, че крайцерът е бил ударен с две ракети. Москва обаче отрече. Каквато и да е причината за потъването на крайцера „Москва", то представлява не само неуспех за Русия, но и сериозен стимул за отбраната на Украйна. Загубата на 180-метровия кораб се случва в момент, в който руската армия се опитва да овладее напълно стратегическото пристанище Мариупол и да разшири настъплението си в Южна и Източна Украйна.
Със сигурност потъването на „Москва” няма да реши изхода на войната, но от Пентагона вече обявиха, че ще окаже влияние върху способностите на руската армия. „Това е крайцер. Те имат само три от този клас. Това е кораб, който е приблизително 186 метра дълъг и има екипаж от почти 500 моряци на борда. Основно е предназначен за противовъздушна отбрана. Така че това със сигурност ще окаже влияние върху техните възможности в краткосрочен план. Дали това оказва влияние върху техните военноморски способности в дългосрочен план - не е ясно в момента”, заяви Джон Кърби.
Официалната версия на руското военно командване за инцидента с флагмана на руския флот е възникнал пожар и последвали експлозии на боеприпаси. Дори и да е вярно, това представлява пример за сериозна небрежност от страна на руските военни. В среднощното си видеообръщение президентът Зеленски поздрави сънародниците си с проявената издръжливост.
„Издържахме вече 50 дни. 50 дни на руска инвазия, въпреки че окупаторите ни даваха най-много 5 дни. Ето така ни познават те. Русия не започна войната на 24 февруари. Руските войски дойдоха при нас през 2014 г.”, каза той.
Зеленски припомни, че руските войски са откъснали Крим, превърнали са го в голяма военна база и са направили Черно и Азовско море най-опасните води в света.
На този фон, мощни експлозии са били чути в Киев рано сутринта. Както в столицата, така и в цяла Украйна са били задействани сирените за въздушно нападение. Това става в момент, когато украинците се подготвят за мащабна руска офанзива на изток. Експлозиите е имало в Херсон на юг, в източния град Харков и в Ивано-Франковск на запад.
15.04.2022, 14:22 часа
382 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha