COVID картата на България премина в нулевия етап

COVID картата на България премина в нулевия етап 99.88 на 100 хиляди стигна двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас. Това става ясно от справка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/. Отчита се обаче ново повишение в заболеваемостта по този показател – с 0.7 спрямо предходния ден. Картата премина в зеленото ниво на разпространение, като само 8 области все още са в жълтата зона по заболеваемост с над 100 заразени на 100 хиляди души. От трите северозападни града, единствено Видин попада в тях.
Добра новина носи картата на епидемичната обстановка по региони. Вече всички области на страната са в светлосиния Етап 0. 
Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19. 
Според Плана за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.
04.05.2022, 12:23 часа
435 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha