СУ „Христо Ботев” във Враца става на два века /видео/

СУ „Христо Ботев” във Враца става на два века /видео/ СУ"Христо Ботев" във Враца стана на 200 години.
Нова ТВ разказва за историята на школото.
Там учител е бил не кой да е, а самият Петко Рачов Славейков. 
„През 1822 година Врачанското училище поставя началото на светския характер и сега при справките, които бяха за честванията на 200-годишнината, се оказа, че няма училище, което в България да е чествало 200 години светски характер на образованието”, обясни директорът на училището Виктор Кръстев.
Днешните ученици и учители тачат всяко име, свързано с историята и пазят спомена в Алеята на признателността, по която са наредени техните портрети. Освен паметта за миналото обаче пред тях е днешният живот на училището, в което има модерни кабинети по история, география, биология и химия.
Лъчезар Димитров е най-младият учител в училището, на него са поверени най-малките ученици и той има грижата те да научат уроците си в занималнята. Според него "за децата най-труден е българският език, когато се учат с буквите, за да свикнат да четат. Най-лесно е когато излизаме навън, отдъхваме си и се забавляваме заедно, за да си починем от многото учене", разказва той.
"Аз искам да науча младите хора да се държат прилично, да изградят едно по-добро общество, в което да живеем и ние в бъдещето" - казва още Димитров.
Най-възрастният преподавател е Галя Бисерова, която се гордее изключително много с познанията на учениците си, но иска от тях нещо повече.
"Най-трудното ми е да накарам децата да обичат математиката. Най-лесното е да ги обичам. Приемам го като въпрос на чест да работя в това училище" - каза тя.
Всеки от учителите и учениците имат различни стремежи, но чувството изглежда е едно и също. Те всички се стараят всеки ден училището им да има авторитета на своята история, но и перспективите на своето бъдеще. 

29.05.2022, 13:26 часа
1468 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha