Бивш лидер на наркокартела Кали и враг на Пабло Ескобар умря в затвор в САЩ

Бивш лидер на наркокартела Кали и враг на Пабло Ескобар умря в затвор в САЩ Бившият ръководител на влиятелния някога колумбийски наркокартел Кали е умрял в затвор в САЩ.
Преди време Хилберто Родригес Орехуела контролираше голяма част от търговията с кокаин в света и беше заклет враг на Пабло Ескобар.
Прякорът на 83-годишния Орехуела дори беше „Шахматистът“ заради това, че винаги изпреварва с един ход конкуренцията и властите.
През 1995 г. обаче неговият късмет приключва. Той е арестуван в Колумбия и в крайна сметка, екстрадиран в САЩ през 2004 г.
Бившият лидер на картела Кали изтърпяваше 30-годишна присъда за лишаване от свобода в затвор в Северна Каролина, където е починал от заболяване във вторник.
В пика на своята мощ Хилберто Родригес Орехуела ръководеше наркокартела Кали заедно със своя брат Мигел, пише BBC.
По данни на щатската Агенция за борба с наркотиците (DEA) картелът е контролирал около 80% от търговията с кокаин в световен мащаб до средата на 90-те години на миналия век.
Този монопол е постигнат едва след като през 1993 г. дългогодишният заклет враг на Родригес Орехуела - Пабло Ескобар, е убит.
И докато картелът Меделин на Пабло Ескобар имаше страховита репутация заради насилието, с което действаше, братята Родригес Орехуела опитваха да се представят като почтени бизнесмени.

Те впоследствие признават, че са използвали подкупи, за да получават приятелско отношение от влиятелни политици, с много от които са били близки и които никога не са ги преследвали така, както конкурентите им от Меделин.
Родриес Орехуела предпочитал да се описва като почтен бизнесмен, който притежава верига аптеки.
Картелът Кали обаче реално използвал брутално насилие. Години наред членовете му се борят с конкурентите си от Меделин за контрол над доходоносните пазари на кокаин и за маршрутите на доставка.
Смята се дори, че братята Родригес Орехуела стоят зад групировката Los Pepes, която е отговорна за смъртта на над 60 роднини и сътрудници на Пабло Ескобар.
Стотици членове на картели, наркопласьори и обикновени хора са убити в кървавия конфликт за надмощие, който се води в Колумбия през 80-те години.
Падението на картела Кали започва през 1995 г., когато полицията арестува Хилберто Родригес Орехуела в луксозното му имение в Кали.
В рамките на година след ареста му шестима от седемте лидери на картела са или мъртви, или зад решетките.
Неговият по-малък брат Мигел, който е арестуван два месеца след Хилберто, в момента излежава присъда в затвор в САЩ.
02.06.2022, 15:11 часа
535 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha