РИОСВ-Монтана наложи солени глоби на нарушители, вижте кои са глобените

РИОСВ-Монтана наложи солени глоби на нарушители, вижте кои са глобените През месец май експертите на РИОСВ - Монтана са извършили 72 проверки на 53 обекта, съобщават от инспекцията. От тях 54 са били планови и 18 - извънредни. Съставени са 3 акта и 1 наказателно постановление на стойност 2 000 лв. Сключено е 1 споразумение на стойност 4 900 лв. Наложени са 2 имуществени санкции за замърсяване на водни обекти в размер на 159.92 лв. През месеца обаче не са постъпилите суми от глоби и споразумения, а само 169 лева от еднократни санкции. Екоинспекторите са дали и 5 предписания. 
За констатирани нарушения акт е отнесло „ВиК“ ООД – Монтана. Като оператор за осъществяване експлоатацията на компресорна станция – Расово, дружеството не е изпълнено предписание на РИОСВ – Монтана за възстановяване на техническата и експлоатационна изправност на станцията.
Акт е съставен и на „Био Ангус Груп“ ООД - с. Боровица, общ. Белоградчик. Фирмата отглежда 200 говеда в имот, за който не е провел процедура по реда на ЗООС.
„ГЛО БРОКЕР“ ЕООД - Монтана с управител Митко Димитров също отнесли акт, тъй като не изпълнили предписание на РИОСВ - Монтана за възстановяване като ливади на  разорани имоти. 
Наказателното постановление на стойност 2 000 лв. е издадено на „ЕНЕРДЖИ ТРЕЙД 2009“ ООД - с. Новоселци, общ. Видин, с управител Людмил Цанов. Санкцията е наложена, тъй като длъжностно лице не е изпълнило предписание на РИОСВ съхраняваните в „биг – бег“ чували с пиролизни сажди да бъдат покрити с покривала, с цел предотвратяване замърсяване на компонентите на околната среда.
Еднократна глоба от 98 лева е отнесъл кмета на община Грамада Милчо Башев за превишение на емисионните ограничения в разрешително за заустване на отпадъчни води в Сухо дере.
66 лева пък трябва да плати „Кнауф България“ ЕООД - София заради обект за производство на гипсфазерни плоскости във Видин за превишение на емисионните ограничения в разрешително за заустване на отпадъчни води в река Дунав по показатели „БПК5“ и „сулфати“.
На община Кула пък били отменени две наложени глоби за подобни нарушения. 
Заради нарушение екоинспекцията спира производствената дейност на инсталация за интензивно отглеждане на птици (бройлери) на птицекомбинат „Върголия“ в село Вълчек, общ. Макреш. Операторът „Чилик Фарм“ ЕООД - София отглежда повече от определения брой птици, без издадено комплексно разрешително.
Най-солената санкция е заради незаконен износ на отпадъци. „РУВЕН ТРАНС“ ЕООД - с. Драгиново, общ. Велинград нямал документ за тази дейност и му била наложена глоба от 7000 лева. След сключено споразумение с РИОСВ-Монтана обаче, сумата е намалена. Определена е еднократна имуществена санкция в размер 70 на 100 от минимума, а именно 4900 лева, която нарушителя приема да плати в 14-дневен срок. 
07.06.2022, 14:46 часа
1395 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha