Вършец бавно се възстановява от пороя

Вършец бавно се възстановява от пороя Милиони левове ще са нужни, за да се възстанови Вършец след наводнението. Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов заедно с кмета на община Вършец Иван Лазаров обходиха река Ботуня от града до квартал "Заножене".
"Такава буря не е имало повече от 50 години. Щетите са огромни", каза Лазаров:
"Министър Караджов, след като се запозна, пое ангажимент да се търси помощ от държавата. Трябва да бъдат отпуснати средства от Министерски съвет, за да може да се възстановят щетите. Те са по-големи от размера на бюджета на общината за 1 година."
Водният апокалипсис се случи, когато над 100 литра на квадратен метър се изляха във Вършец в нощта срещу събота. От Балкана над "Заножене" водата е изтръгнала и влачила цели дървета. Отнесени бяха камион и леки автомобили.
Квартал "Заножене", където живеят 1300 души, е без питейна вода, заради откъснат водопровод. За жителите са осигурени водоноски, каза кметът Иван Лазаров. Денонощно екипи работят за отстраняване на аварията.
"Получихме подкрепа и от физически лица, и от фирми за неотложни работи, изтегляне на дънери, почистване на мостове, за да можем да отводним. В такива ситуации се обединяваме. Лошото е, че щетите се толкова огромни, че ще трябват години, за да се възстанови този ландшафт.", обяснява кметът.
Водата се е отдръпнала в коритото на Ботуня. държавна комисия изчислява щетите, нанесени от пороя.
16.06.2022, 09:33 часа
818 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha