Празнуват Еньовден в Замфирово! Магическо усещане в магичен ден преди изгрев слънце /снимки/

Празнуват Еньовден в Замфирово! Магическо усещане в магичен ден преди изгрев слънце /снимки/ Вчера, по случай Еньовден хора посрещнали празника подобаващо преди изгрев слънце в Замфирово.
Един разказ на Тереза Петкова - Секретар на НЧ "Развитие - 1928" - с. Замфирово, за традициите, за непознатите моменти и страхотните изживявания.
" В 5:30 часа, преди изгрев слънце всички желаещи да се потопят в магията на традициите и аромата на билките, се събраха в читалището на с. Замфирово, като всеки получи риза и престилка.
Непознатият до този момент Еньовден като празник за с. Замфирово се превърна в едно страхотно изживяване. Росните поляни и изгрева на слънцето бяха истинска магия. Боси и по везани ризи 14-те жени нагазихме в цветните поляни. Всички свалихме престилките и ги потопихме в росата, а после всяка жена занесе вкъщи със себе си своята престилка, за да изтръска капките роса и така да предпази къщата от болести и злини. Извихме венец от билки - еньовче, бобец, детелина, равнец, жълт кантарион, мащерка, бела дона и още много други ароматни билки, а после всички минахме под венеца. Най-старата водачка ни разказа за всяка билка и всеки сподели какво знае за традициите на празника. Припявайки, извихме самодивско хоро в кръг, като в него се включи и най-малката участничка Виктория Нисторова на 13 години. По този начин не позволяваме болест да влезе в къщите ни.
Нито една жена не можеше да се откъсне от прекрасните гледки и тази ароматна магичност.
Прибирайки се, играхме пъстри хора на центъра, като събрахме зрители и желаещи да се включат догодина в празника.
Всеки, който пожела, си взе китка билки от големия котел пред читалището, набрани от нас.
Магията да усещаш земята и лъчите на слънцето наистина е вълшебна!"
Извън темата за празника припомняме, че постановката "Варено жито", беше представена в Монтана на 22 юни при пълна зала на ДТ "Драгомир Асенов" с огромен успех и нестихващи аплодисменти.
Поздравления!
25.06.2022, 10:30 часа
646 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha