“Промяната” намекна, че са намерили 121 гласа подкрепа

“Промяната” намекна, че са намерили 121 гласа подкрепа 121 депутати май са намерени, за да внесе в парламента Асен Василев ново правителство. С подобно усещане са останали участници в първия тур от консултациите в коалицията, завършили в ранния следобед вчера.
Те бяха посветени на програмата на кабинета и ясно разписване на приоритетите. Едва след уточняването им ще се говори за имена и постове, обясниха участниците още през уикенда, когато пък получиха принципно съгласие за подкрепа.
Разговорите този път били в кабинета на председателя на Народното събрание.
Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова, Даниел Лорер, Никола Минчев са повторили на своите партньори от коалицията – БСП и “Демократична България”, че само при сигурни 121 депутати внасят второто правителство. Разговорът е бил какво точно да се прави в идните 6 месеца, като след първоначалните срещи от почивните дни сега вече се навлязло в конкретиката.
Червените бяха представени от шефа на парламентарната група Георги Свиленски, от икономиста Петър Кънев, от социалния министър в оставка Георги Гьоков и от зам.-председателя на парламента Филип Попов.
Съпредседателите на ДБ Атанас Атанасов и Христо Иванов отсъстваха от този тур на преговорите. Присъстваха обаче двама министри в оставка от квотата на десните – правосъдната Надежда Йорданов и Божидар Божанов, който отговаряше за електронното управление. Заедно с тях имаше и експерти.
Новите независими депутати, отцепили се от ИТН, също се включиха в дебатите.
Законите по тема “Правосъдие” и необходимите други законодателни промени, за да влязат парите по плана за възстановяване, е програмата максимум, която си поставя тройната вече коалиция.
Имало е предложение от “Продължаваме промяната” депутатите да работят без ваканция, но евентуалното крехко мнозинство във време на отпуски и неуспешният опит досега на други състави на парламента отказали вносителите на тази идея. Останало е решението комисиите да продължат през цялото лято, а депутатите да се съберат отново на 1 септември.
Петър Кънев от БСП обаче напомнил по повод на активноста на напусналите групата на ИТН, че първо трябва да се промени правилникът на Народното събрание, тъй като сега независимите не могат да са членове на постоянните комисии.
Кирил Петков е водил консултациите, но често пъти Асен Василев деликатно го е прекъсвал и уточнявал някои тези и предложения.
Според евентуалния нов премиер първите две седмици след избора на правителство били решаващи и затова той очаква в този период да се гласуват съдебната реформа и законите, които ще позволят да получим средствата по възстановяване.
Асен Василев и Даниел Лорер сякаш говорели на един език, докато Кирил Петков, Лена Бориславова и Никола Минчев демонстрирали възпитано, че имат свое мнение по всички теми и ще го отстояват и във вътрешния кръг на ПП.
Помощ очакват от онези депутати, които са били част от коалицията, но са били накарани да я напуснат безпринципно – с тези думи шефът на червената ПГ насочи към хората на Слави Трифонов. Късно в неделя лидерът на ИТН избухна във фейсбук, че не е незаконно, но е “отвратилно” това, че “Промяната” звънели буквално на всички от групата.
Свиленски разказа още, че Асен Василев няма да очаква “инцидентно” подкрепата за правителството в пленарна зала, а ще иска тя да бъде предварително заявена. Ако такава няма, ще се отиде към връчване на третия мандат, който със сигурност ще ни заведе на избори, коментира Свиленски. ГЕРБ вече декларира, че веднага ще върне своята папка на президента.
Ако се стигне до третото раздаване, БСП пак ще свика пленума си, за да реши какво да прави. “Аз мисля, че третият мандат е не реалистичен – той трябва да се състави отново с тези депутати в парламента. Разделителните линии са ясни”, добави Свиленски.
В парламента за разговорите дойде и Радостин Василев, който най-вероятно запазва поста на спортен министър в кабинет “Василев”. На влизане обясни, че ще изложи идеи за промени в закона за тотото и други проекти, касаещи спорта. А на излизане бе категоричен, че за разпределение на министерски кресла не са говорили.
Василев настоял за спешни промени в Закона за хазарта, с които да се гарантира запазването на над 1000 пункта на Спортния тотализатор.
Междувременно напусналата “Въздаждане” Елена Гунчева призна, че вече е говорено и с нея. “Нека видя какъв състав и структура на МС ще предложат. Трябва да се избира много внимателно. Може след това да влезем в спирала от избори, може ГЕРБ да се върнат на власт. Не знам доколко ПП изобщо са склонни да променят нещо в досегашното управление, което според мен беше катастрофално”, коментира тя пред БНР. Застрахова се, че още е в болнични и не знае дали ще е в състояние да присъства на гласуването.
05.07.2022, 10:35 часа
847 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha