РСМ започва среща на работните групи за начало на преговорите за членство в ЕС

РСМ започва среща на работните групи за начало на преговорите за членство в ЕС Координаторите на парламентарните групи и представители на парламентарно представените партии ще проведат в сряда първата си среща, за да обсъдят заключенията, които трябва да бъдат гласувани от парламента на РС Македония във връзка с предложението за начало на преговорите за членство в ЕС.
Двете най-големи партии – управляващата СДСМ и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ потвърдиха постигнатата договореност за провеждането на такива разговори. В работните групи ще има по двама представители на ВМРО-ДПМНЕ и на СДСМ, по един от ДСИ и от Алианса на албанците и един от по-малките партии в парламента.
Координаторът на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски каза във вторник, че в парламента ще бъдат сформирани групи между политическите партии, които ще работят по направените бележки по целия текст. Това е решено след призива на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски да се обсъдят промени, които да подобрят предложението и да вмъкнат определени забележки по отношение на всичко, което е във вреда на държавните и националните интереси. Този формат на разговори в парламента беше потвърден от премиера Димитър Ковачевски, който заяви, че парламентът ще вземе решение дали да започнат преговори с ЕС и ще направи заключения, след като правителството представи европейското предложение пред народните представители, двустранния протокол и още един документ.
Председателят на парламента Талат Джафери обяви по време на срещата си с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел, който вчера беше на посещение в Скопие, че депутатите ще започнат обсъждане на документите, веднага щом бъдат внесени в законодателния орган.
Относно притесненията във връзка с формулировката в преговорната рамка Мишел поясни, че има ясно послание от Съвета на ЕС за македонския език, че той се зачита и всички документи по време на процеса ще бъдат преведени на македонски език. Той подчерта още, че добросъседските отношения са част от критериите и че е важно споровете да бъдат преодолени, както и че всички държави от ЕС са включени в преговорния процес и ще го следят отблизо.
Координаторът на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски посочи липсата на прозрачност при решаването на стратегически въпроси като причина за реакциите на широката общественост и изрази резерви към предложението с искане да се предостави двустранният протокол с Република България, за да се увери обществеността дали той е част от преговорния пакет или не.
Координаторът на парламентарната група на СДСМ Йован Митрески посочи, че преговорният процес е сложен и обясни недоволството на гражданите с неспазването на гаранциите, дадени след договора от Преспа и за началото на преговорите с ЕС. Гражданите се чувстват несигурни дали в тази преговорна рамка са последните искания към страната. Той изрази подкрепата си и поиска помощ от ЕС по време на процеса.
Координаторът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Арбер Адеми сигнализира за потока от фалшиви новини, свързани с последното предложение, особено по въпроса за македонския език и започването на преговори само с Албания. Той призова всички участници в процеса да приемат предложението, което ще сложи край на тези новини, и за разумно отношение към подобни важни решения.
Подкрепа за предложението на ЕС изразиха и представителите на партиите Алтернатива, Алианс за албанците и Беса, подчертавайки, че то дава възможност да се върне надеждата, особено сред младите хора в страната.
Македонският премиер Димитър Ковачевски информира, че след приключване на консултативния процес по европейското предложение, двустранният договор и още един документ ще бъдат изпратени в парламента, където предложенията ще бъдат обсъдени от координаторите на парламентарните групи. Те трябва да вземат решение и да възложат на правителството да го изпълни. 
06.07.2022, 10:13 часа
413 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha