Монтанско село грабна 2-ро място в конкурс за шевици

Монтанско село грабна 2-ро място в конкурс за шевици Изложбата „Мотивът – основен елемент в българската шевица, пазещ родовата ни памет“ гостува в НЧ „Пробуда – 1926“ в монтанското село Липен. То е избрано за домакин на колекцията с отличените шевици, защото спечели втора награда от международния конкурс за автентичен или възпроизведен оригинал на везбен мотив, вшит в части от народното облекло на българина.
„С носиите с български шевици си уникален – бродерии, ризи, престилки, сукмани. Това е духът на българското. Кръвта си е кръв” казва Веселка Василева, председател на читалището.
Най-голяма заслуга за наградата има Георгия Методиева, която бродира от близо 60 години. Тя плете на една игла, събрала е и пълна кутия с „парчета от стари ризи, като оттам вади моделчетата”
Фиданка Томова, секретар на НЧ ”Пробуда” организира всичко. Днес благодари на Георгия, „за спечелените със второто място 500 лв.” и направи скромен подарък от името на читалището и защото „ръцете ѝ са златни”.
В конкурса са представени над 350 мотива от различни краища на България, от българските общности в Бесарабия, Таврия, Банат, Северна Добруджа, от наши емигранти в САЩ, Испания и Италия. Читалището в Липен е единственото от област Монтана участвало в конкурса.
06.07.2022, 10:06 часа
1015 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha